Afbeeldingen optimaliseren voor op je website

Om te voorkomen dat je website traag laadt en daarmee bezoekers wegjaagt is het belangrijk dat afbeeldingen zo licht mogelijk zijn. Het is daarom zaak om afbeeldingen al voor het uploaden te bewerken zodat deze minder groot zijn en vooral een minder hoge resolutie hebben.

Veel bedrijven die een website onderhouden hebben niet de beschikking over tools om afbeeldingen te bewerken. Photoshop is duur als je het maar weinig gebruikt en ook andere fotobewerkingsprogramma’s zijn niet direct heel geschikt hiervoor. In dit blog een aantal tips voor gratis tools waarmee je hetzelfde effect kunt bereiken.

Foto-formaat aanpassen

Camera’s (ook van mobiele telefoons) worden steeds beter. Foto’s die je hiermee maakt zijn vaak behoorlijk zwaar. Originele fotobestanden kunnen wel 10MB zijn. Op WordPress-sites word een geüploade foto standaard in meerdere maten opgeslagen; thumbnail, medium en large maar vaak in het originele formaat. Als je deze zo op je website upload naar de mediabibliotheek dan gaat de site al snel veel ruimte innemen op de server

Wil je een afbeeldingsformaat aanpassen zonder daarvoor een programma aan te schaffen dan zijn er diverse online tools waarmee je dit kunt doen, zoals bijvoorbeeld deze;

Optimaliseren voor het web

Om te zorgen dat webpagina’s snel laden is het noodzakelijk om te zorgen dat afbeeldingen niet te groot zijn, maar vooral dat ze zo licht mogelijk zijn. Het gaat hierbij om de resolutie. Maar uiteraard wil je dat de foto’s en afbeeldingen er goed uit blijven zien.

Tools voor optimalisatie

Via de site TinyJpg.com kun je afbeeldingen (jpg en png) optimaliseren voor het web. Je kunt per keer maximaal 20 foto’s van 5MB per stuk uploaden via deze site waarna deze gecomprimeerd worden. De gecomprimeerde versies kun je daarna downloaden en gebruiken op je website. De site zal hierdoor sneller laden en daarmee jaag je geen bezoekers weg.

Ook is er een WordPress-plugin waarmee je op de site zelf je afbeeldingen kunt optimaliseren zonder kwaliteit te verliezen. https://nl.wordpress.org/plugins/shortpixel-image-optimiser/

optimalisatie afbeelding