Hoe duurzaam is mijn website?

Misschien heb je hier nog nooit over nagedacht, maar ook websites hebben een ecologische voetafdruk. Het is goed om je daar bewust van te zijn en waar mogelijk die voetafdruk te verkleinen. Bij WordPress-meetings is dit sinds enige tijd een belangrijk onderwerp, zodat ik me hier inmiddels ook wat meer in verdiept heb.

Internet kost energie

Het internet verbruikt veel elektriciteit. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verbruiken datacenters wereldwijd zo’n 220-320 TWh (TeraWattuur) (2021). Datacenters en datatransmissie-netwerken en miljarden verbonden apparaten gebruiken ongeveer 0,9-1,3% van de wereldwijde elektriciteit en produceren een CO2-uitstoot die gelijk is aan of groter is dan die van de wereldwijde luchtvaartindustrie.

Wat is de uitstoot van jouw site?

Het versturen van data van een server naar jouw scherm heeft op individuele basis niet veel impact, maar als je een website met duizenden bezoekers per dag hebt, dan hakt dat er wel in. Het is daarom goed om voor jouw site te checken hoeveel CO2-uitstoot deze produceert zodat je hier bewuster mee om kunt gaan.

Uitstoot verminderen

Bij ontwikkeling van je website kun je betere keuzes maken om minder CO2 uit te stoten. Je computer of laptop kost stroom, maar ook de hosting van je website. Hoe zwaarder een site is, qua afbeeldingen, bestanden en code des temeer CO2. Onderstaande tips heb ik voor je verzameld.

  • Zorg dat site niet te zwaar is qua afbeeldingen, gecomprimeerde foto’s laden sneller en maken de site minder belastend.
  • Stel caching in, zodat niet alles opnieuw geladen hoeft te worden bij een nieuw bezoek aan de site of andere pagina’s van de site.
  • Maak gebruik van een groene hostingpartij.
  • Check wat allemaal bewaard wordt op servers (back-ups/ foto’s/ bestanden etc.) en ruim regelmatig op.
  • Gebruik een efficiënt framework om een WordPress-site mee te bouwen.
  • Video en animaties (bewegende blokken) kosten veel rekenkracht en daarmee energie, dus check of deze nodig zijn.
  • Optimaliseer de gebruikte fonts.
  • Gebruik lazy-loading voor foto’s en video’s. Alleen de bovenkant van de website laadt onmiddellijk, de rest verschijnt bij het naar beneden scrollen.
  • Efficiënte teksten zorgen dat bezoekers doelgericht de site kunnen gebruiken en niet hoeven te zoeken.
  • Met zoekmachine-optimalisatie help je bezoekers de informatie snel en gemakkelijk te vinden.

Het voordeel van een lichte site is dat deze ook snel laadt voor de bezoeker en daarmee sowieso ook in de Google-ranking beter zal scoren.

De kinderen van de schoenmaker… lopen op blote voeten?

Een deel van de genoemde tips gebruik ik al wel bij het bouwen van websites. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Onlangs herbouwde ik mijn eigen website https://zininwebdesign.nl. Voorafgaande heb ik de site getest, toen gaf deze al een resultaat van 68%. Na de herbouw is deze zelfs 78% beter dan andere geteste websites. Met dit resultaat ben ik best tevreden.

Hurrah! This web page is cleaner than 78% of web pages tested

Afbeelding van Joe via Pixabay