Google Analytics 4 … overstappen of niet?

Als je een Google Analytics-account hebt, dan heb je waarschijnlijk waarschuwingen via de mail ontvangen dat er per 1 juli 2023 iets gaat veranderen bij Google Analytics.

In het bericht staat: “Een herinnering dat uw Google Analytics-account onmiddellijk uw aandacht nodig heeft. Universal Analytics (GA3) wordt vervangen door onze meetoplossing van de volgende generatie, Google Analytics 4. Vanaf 1 juli 2023 verwerken standaard Universal Analytics-property’s geen nieuwe gegevens meer. We adviseren u daarom dringend onze stapsgewijze handleiding te volgen en zo snel mogelijk over te stappen naar Google Analytics 4.”

Overstappen of niet?

Een aantal van mijn opdrachtgevers heeft Google Analytics ingesteld staan. Nu men deze melding ontvangt is het de vraag wat hiermee te doen. Ga je overstappen naar versie 4 of kies je ervoor om te stappen met het gebruik van Google Analytics. Als je er nooit naar omkijkt is het de vraag of het wel zin heeft om Google Analytics actief te houden.

Wat kun je met Google Analytics?

Door gebruik te maken van Google Analytics krijg je inzicht in alle activiteiten op jouw website. Je kunt bijhouden hoeveel bezoekers er op je website komen, welke zoektermen men gebruikt en welke pagina’s de meeste bezoekers trekken. Op basis hiervan kun je aanpassingen doen aan je website waardoor je meer bezoekers trekt en zorgt dat deze bezoekers ook gebruik gaan maken van je diensten.

Google Analytics en Europese regels (AVG)

Google Analytics geeft kenmerken van de websitebezoekers weer zoals, geslacht, leeftijd en de locatie waar de bezoekers zich bevinden. Er zijn inmiddels een aantal landen waar Google Analytics verboden is. Dit komt omdat gegevens, die verzameld worden, verstuurd worden naar servers in de VS. Tevens is het IP-adres, dat als persoonsinformatie beschouwd wordt, niet automatisch geanonimiseerd. Daarmee voldoet Google Analytics niet aan de Europese AVG-wetten. Tot nog toe heeft Google geen aanpassingen gedaan om dit probleem op te lossen.

Google Site Kit

Wil je Google Analytics blijven gebruiken op je WordPress-site en wil je de overstap maken naar versie 4, dan kan de plug-in Google Site Kit je helpen om de overstap te maken. Met het gebruik van Google Analytics 4 gaat deze weer vanaf 0 tellen, dus als je de gegevens van GA 3 wilt behouden, dan is het zaak om daarvan voor december 2023 een exportbestand te downloaden. Daarna zullen deze gegevens niet meer opvraagbaar zijn.

Alternatieve Analytics

Als je geen gebruik meer wilt maken van Google Analytics dan zou je kunnen overwegen een alternatieve Analytics te gaan gebruiken die wel AVG-proof is.

Dit zijn 5 Analytics die aanbevolen worden via Frankwatching. Over het algemeen zijn dit, volgens hen, betaalbare en privacyvriendelijke plug-ins. (Google Analytics is gratis te gebruiken, maar zoals je weet betaal je daar met je data).

  • Simple Analytics
  • Plausible Analytics
  • Matomo Analytics
  • Piwik PRO
  • Fathom

Lees hier het artikel van Frankwatching “5 alternatieven voor Google Analytics (GDPR-proof)”.

Afbeelding van Photo Mix via Pixabay