Een update…

Ik stuur niet vaak een nieuwsbrief, maar zo tegen het einde van het jaar heb ik wel het een en ander te melden dat van belang is.
Ook licht ik een aantal zaken, toe die afgelopen jaar relevant waren, en hoe het er nu voorstaat.

WordPress 5.0. is op 6 december gelanceerd, maar wacht even met updaten…

Al enige tijd is aangekondigd dat WordPress 5.0 beschikbaar komt, maar sinds 6 december is het toch echt zover.
WordPress 5.0. is een grote WordPress-update die niet automatisch geïnstalleerd wordt en daarom om actie vraagt. Het is echter verstandig om even af te wachten of er geen problemen ontstaan bij het upgraden naar deze nieuwe versie.

WordPress 5.0 is onder andere voorzien van een ingebouwde editor ‘Gutenberg’. Deze heeft echter nog wel meer ontwikkeling nodig voordat deze, zonder problemen, gebruikt kan worden in bestaande sites in combinatie de daarin toegepaste plugins.

Bij de laatste update werd deze editor al aangeboden om te installeren, met daarnaast de optie om de klassieke editor te installeren. Voor de klanten die onder het onderhoudsabonnement ‘basis’ heb ik inmiddels de klassieke editor geïnstalleerd en geactiveerd.

Updates naar 5.0 zullen in ieder geval met beleid uitgevoerd gaan worden.
Heb je vragen over het updaten van jouw site, laat het me dan weten.

WordPress-onderhoud, hou hackers buiten de deur

Inmiddels maken 40 klanten gebruik van het basis-onderhoudsabonnement van Zin In Webdesign. Iedere 2 weken loop ik al deze sites na op updates van WordPress, themes en plugins en voer deze gelijk uit. Naast de dagelijkse back-ups van de provider maak ik wekelijkse extra back-ups van de bestanden van de sites en de database van de sites. Tevens controleer ik op plugins die niet meer onderhouden worden en andere veiligheidsrisico’s. Dit alles om te zorgen dat de site veilig blijft en blijft functioneren zoals bedoeld is. Niet onderhouden sites vormen een risico dat ze gehackt kunnen worden en daarnaast kan een site allerlei problemen krijgen.

Het abonnement ‘light’ waar ook een aantal klanten gebruik van maken is onvoldoende om de veiligheid van de sites te garanderen, vanaf januari zal ik deze niet meer aanbieden en raad de huidige klanten die deze ‘light’ versie gebruiken, aan om over te stappen op het ‘basis’-onderhoudsabonnement.

WordPress verdringt Joomla-sites definitief

Inmiddels bestaat Zin In Webdesign al bijna 17 jaar. De techniek van het bouwen van websites heeft niet stil gestaan. Na het in HTML-code opbouwen van sites, kreeg ik de optie om een Open Source Content Management Systeem (CMS) in te zetten. Dat was eerst Mambo, later splitste Joomla zich hiervan af. Heel veel sites heb ik in die tijd met Joomla gebouwd. Ondertussen kwam WordPress op en een jaar of 5 geleden heb ik de overstap gemaakt om alleen dit systeem te gebruiken. Inmiddels staan er nog slechts 5 Joomla-sites op de server. Deze zullen binnen afzienbare tijd ook omgezet gaan worden naar WordPress. 32,5% van alle websites wereldwijd draaien inmiddels op WordPress als CMS.

Spam via formulieren verleden tijd met Spamshield

Onlangs was ik bij een WordPress-meeting waar ik geattendeerd werd op een goed werkende antispam-plugin voor WordPress-sites namelijk Spamshield. Bij alle WordPress-installaties wordt automatisch de plugin Akismet mee-geïnstalleerd. Een anti-spam plugin filtert spamreacties zodat deze verwijderd worden. Als je Akismet voor een zakelijke website wilt gebruiken moet je hier maandelijks een bijdrage voor betalen.

Ik heb Spamshield uitgeprobeerd en merk dat er met deze plugin geen spam meer binnenkomt. Ook de contactformulieren zijn hiermee goed beschermd tegen spammers. Zelf bij de aanmeldingen voor nieuwsbrieven via de site worden de spam-aanmeldingen tegengehouden Ook deze plugin is niet gratis, maar hiervoor betaal je een eenmalige bijdrage van 30 euro.

Heb je last van spam via je site en wil je betreffende plugin uitproberen, laat het me dan weten.

SSL en AVG, stand van zaken

Sinds 25 mei 2018 moeten alle sites voldoen aan de AVG. De Algemene Verordening Gegevensbescherming wordt sinds die datum gehandhaafd. Er zijn inmiddels al berichten dat de eerste forse boetes uitgedeeld worden aan bedrijven die hier niet goed mee omgaan. Ook de gegevensverwerking op de websites moet aan de regelgeving voldoen.

Een groot aantal sites van opdrachtgevers is inmiddels voorzien van;

  • een SSL-certificaat voor een groen slotje
  • een privacyverklaring
  • een cookiemelding (zonodig)
  • geanonimiseerde Google-analytics

Is jouw site nog niet klaar voor de AVG?
Neem dan contact op wat ik voor jouw site kan doen.

Nieuwe sites in 2018

Het afgelopen jaar heeft Zin In Webdesign o.a. deze nieuwe sites opgeleverd.

www.gc-mediators.net
www.vrouwennetwerkrijnstreek.nl
www.paulaboots.nl
www.mtramos.nl
www.kleurvanjehart.nl
www.singalongevents.nl
www.vangeen.nl
www.alphenpoort.nl (workshop)
www.cesaralphen.nl
www.addinol.nl

Tijd voor een nieuwe site?

Voor Zin In Webdesign geldt dat het ook weer tijd is om de eigen website te vernieuwen. Zo iedere 3 a 4 jaar is dit toch wel noodzakelijk. Een goed moment om weer eens na te denken over de klanten die ik wil trekken en welke diensten ik daarvoor aan kan bieden.
Achter de schermen en tussen de bedrijven door wordt hier hard aan gewerkt. Daar is zo’n eindejaarsperiode ook goed voor.

Ik wens jou in ieder geval een goede en gezellige decembermaand.
Heb je vragen over deze nieuwsbrief of een van de genoemde onderwerpen dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Adrie den Hertog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *