Oeps… 150.000 nieuwe berichten in mijn inbox

Vanmorgen opende ik mijn mail waarbij ik overvallen werd met de melding dat er 150.000 berichten klaar stonden. Aangezien ik met een pop3-account mijn mail beheer, zag ik ze direct binnenstromen. Allemaal mails met “Undelivered Mail Returned to Sender” in het onderwerp.

Test

Ooit heb ik een mail-account aangemaakt met de naam test@. Die gebruikte ik, zoals de naam al zegt, om dingen uit te testen. Ik had ingesteld dat deze mailbox een maximum grootte mocht hebben. Het betreffende mail-account bleek echter een zwak wachtwoord te hebben. Vannacht werd deze gehackt en gebruikt om spam te versturen. Blijkbaar verzenden de spammers ook volop naar niet bestaande adressen, dus de betreffende mailbox stroomde vol met foutmeldingen en op het moment dat die mailbox vol was kwamen de meldingen binnen op mijn reguliere account dat de berichten niet afgeleverd konden worden. En dat waren dus 150.000 mailtjes!

Opschonen mailbox

Het testmail-account gelijk verwijderd, maar toen was het nog de vraag hoe je 150.000 mailberichten kunt verwijderen. De eerste 60.000 mails waren al binnengestroomd in de lokale mailbox, dat kon ik niet door laten gaan. Daarna aan de slag om via webmail de mails te verwijderen, maar daar was geen beginnen aan. Uiteindelijk heb ik de hele mailbox verwijderd en opnieuw aangemaakt. Hierdoor heb ik een paar mails gewist die vanmorgen binnenkwamen, maar wist wel ongeveer van wie ik deze ontvangen had. Daarna de inhoud van de inbox van de lokale mailbox in de prullenbak gekieperd en daarna verwijderd. Pfff…

Sterke wachtwoorden gebruiken

Wat ik (en jij ook wellicht) hiervan leert is dat het belangrijk is om te checken of je sterke wachtwoorden gebruikt voor je mail-accounts om te voorkomen dat je mail-account gehackt wordt voor het versturen van spam.

Image by gabrielle_cc from Pixabay