Als je een website hebt, dan ben je een potentieel doelwit voor spamrobots. Uiteraard heb je ingesteld staan dat reacties op je blogberichten goedgekeurd moeten worden voor plaatsing. Maar dan krijg je toch nog die irritante meldingen van ongewenste reacties. Zouden er echt sites zijn waarop dit open staat? Waarop deze reacties ongezien geplaatst worden? Aangezien ik ruim 100 sites onder mijn beheer heb, krijg ik nogal eens een melding over een reactie, die wacht op goedkeuring, met daarin spam. Het vraagt altijd een handeling om deze te verwijderen en daarmee te voorkomen dat de database volloopt met spam. Dan maar weer een poging doen om de site nog meer te beveiligen om deze spam te voorkomen. Maar ondanks alle inspanningen voelt het als vechten tegen de bierkaai als ik weer een bericht binnen zie komen met deze standaardtekst “Waiting patiently for you to come home and f*ck me!”. Grrr…

Gereedschapskist

Wat heb ik al inmiddels zoal in mijn gereedschapskist om spamreacties te voorkomen?

  • Ik stel een antispam-plugin in (zie hieronder)
  • Ik maak Google ReCaptcha-keys aan voor de betreffende domeinnaam
  • Ik bepaal in de instellingen dat er alleen op blogberichten gereageerd kan worden die niet ouder zijn dan een bepaalde periode.

Antispamplug-ins

Er zijn diverse plug-ins om spam tegen te gaan, maar mijn ervaring is dat er toch nog weleens iets doorheen slipt.

Akismet

Akismet is van de makers van WordPress en een antispamplug-in die voorheen automatisch mee geïnstalleerd werd op nieuwe sites. Volgens mij is dat nu niet meer zo. Voor Akismet kun je een sleutel aanvragen. Deze plug-in is goed maar alleen gratis voor niet commerciële sites. (meer over Akismet)

Antispam Bee

Deze plug-in kent veel tevreden gebruikers, mijn ervaring was echter niet heel goed. Deze liet toch behoorlijk veel spam door. Aangezien ik reacties kreeg op deze blog dat Antisam Bee naar volle tevredenheid werkt, heb ik deze opnieuw geïnstalleerd om te testen of dat inderdaad nu wel goed gaat. Ik zie nu opties in de instellingen om bijvoorbeeld alleen reacties toe te staan in het Nederlands of van reageerders vanuit Nederland. Maar eerst even afwachten hoe Antispam Bee met de standaard instellingen werkt. (meer over Antispam Bee)

Zero Spam

Deze plug-in gebruik ik op veel van mijn sites. Deze houdt echter toch niet alle spam tegen. Van deze plug-in is ook een betaalde versie, die ik tot nu toe niet gebruikt heb. De makers proberen uiteraard aan te sturen op het gebruik van de betaalde versie. (meer over Zero Spam voor WordPress)

CleanTalk

Vanuit mijn netwerk heb ik ook CleanTalk aangeraden gekregen. Hierbij maakt diegene gebruik van de betaalde versie van de plug-in die naar wens werkt en alle spam tegenhoudt. De moeite waard om uit te proberen dus. De plug-in is ook vriendelijk geprijsd (12 dollar per jaar), dus als het werkt is dat z’n geld meer dan waard. (meer over CleanTalk)

Spam via contactformulieren

Hoeveel contactformulieren “Eric Jones” wel niet niet ingevuld heeft? Eindeloos veel. Voor Gravity Forms, de formulierenplug-in die ik gebruik, is een extra plug-in/add-on beschikbaar om spam via het contactformulier tegen te houden. Deze is gebaseerd op Google ReCaptcha en doet goed zijn werk.
Vanuit een reactie begreep ik dat Gravity Forms inmiddels een anti-spam optie geïntegreerd zou hebben. Dat zal ik nog nader onderzoeken.

Heb jij ook last van spam?

Heb jij ook last van spam, of heb je juist de ultieme anti-spamoplossing, dan lees ik dat graag je reactie.

Afbeelding van von_Italz via Pixabay