Websiteversneller…

Als webbouwer is je eigen website natuurlijk je visitekaartje. In 2021 heb ik een nieuwe huisstijl laten ontwikkelen en ook gelijk een nieuwe WordPress website gebouwd. Ik was blij met de nieuwe uitstraling, maar absoluut niet met de laadsnelheid. Je wilt je bezoekers immers niet te lang laten wachten, anders zijn ze al weer weg.

Genesis naar Blocksy

Voor de opbouw van deze WordPress-site maakte ik nog gebruik van Genesis Framework. Genesis Framework wordt niet meer ondersteund zoals we gewend waren en werkte sowieso stroef als je ook maar iets aan wilde passen aan de opbouw. Een jaar geleden ben ik, samen met een aantal collega’s, overgestapt op Blocksy Framework, een veel flexibeler systeem waarin je alles aan kunt passen wat je wilt. We hebben samen tijd en aandacht besteedt om met Blocksy uit de voeten te kunnen. Sindsdien maak ik alleen nog gebruik van Blocksy (in combinatie met Stackable). Uiteraard blijf ik lerende, maar ik ben nog steeds blij met deze overstap.

Traag

Ik vond het opvallend hoe traag mijn Genesis/WordPress-website laadde en kon dat niet verbeterd krijgen. Nieuwe sites met Blocksy openden veel sneller en waren ook beter te optimaliseren. De vormgeving van mijn site vond ik nog steeds prima, dus liet ik me inspireren door de opdracht voor Werkdrukverlager om ook mijn eigen site over te bouwen in Blocksy.

Meten is weten

Voordat ik begon met het overbouwen van de site deed ik een meting van de prestaties via GTMetrix en Google Site Speed.
Nadat ik site overgebouwd heb, heb ik de prestaties wederom gemeten met een indrukwekkende verbetering.

Google Site SpeedMobiel (voor)Mobiel (na)
Prestaties4198
Google Site SpeedDesktop (voor)Desktop (na)
Prestaties5888
GT MetrixVoorNa
PerformanceF (15%)A (88%)

Uiteraard kostte het toch weer meer tijd dan ik verwachtte om de site naar wens te maken, maar uiteindelijk ben ik zeer tevreden met het resultaat en met de verbetering van de laadtijd van de site.

Hoe is de laadtijd van jouw site?

Heb je de indruk dat jouw site ook traag laadt, dan is het zinvol om dit te meten via de bovengenoemde sites (GTMetrix en Google Site Speed). Deze sites geven ook gelijk tips waar de pijnpunten zitten. Wellicht dat je websitebouwer hiermee actie kan ondernemen om de snelheid te verbeteren.

Afbeelding van wal_172619 via Pixabay