Scherp zien

Ik heb het lang voor me uitgeschoven, maar nu was het tijd om me er over mijn angst heen te zetten. Het is maar een kleine ingreep die oogartsen met ‘2 vingers in de neus’ doen, maar goed het zijn natuurlijk wel mijn ogen. Ik heb het zeker 6 jaar weten uit te stellen, terwijl ik wist dat dit toch een keer zou moeten gebeuren (staar op jongere leeftijd is een familiedingetje). Een steeds sterkere leesbril, beeldschermen zo helder mogelijk en soms met mijn neus op mijn (lees)werk met nekklachten als resultaat. De laatste tijd zat ik zelfs met leesbril op voor tv en in de bioscoop omdat ik het beeld anders niet scherp kreeg en de ondertitels niet kon lezen.

Had ik er dan geen last van?

Het is natuurlijk niet van de ene op de andere dag zo. Je went eraan dat iedereen op tv een snorretje lijkt te hebben. Autorijden met regen was al langer geen pretje, dus dat deed ik liever niet. Het licht van koplampen versplintert en verblindt als je staar hebt. In mijn webdesignwerk heb ik echter nooit gemerkt dat dit een negatieve invloed had.

Achteraf…

“… kijk je de koe in zijn kont”. Had ik het veel eerder moeten laten doen? Waarschijnlijk wel, maar het is wel iets waar je je op in moet stellen. In het voorjaar heb ik de knop omgezet, ik ging het laten doen en dan maar gelijk voor allebei mijn ogen tegelijk. Het lukte me om er zo weinig mogelijk aan te denken en de ingreep (afgelopen woensdag) ontspannen te ondergaan.

Overweldigend

Direct na de operaties zie ik al veel meer dan ik in jaren gezien heb. Kleuren in mijn omgeving zijn enorm heftig en vet. Vormen en lijnen zijn superscherp. Ik kijk nu met plezier naar reclames voor de strakke letters en logo’s. Ik kijk mijn ogen uit, maar mijn hersenen moeten nog wel wennen. De hele dag op computer of scherm is nog teveel. Sowieso is kijken vermoeiend omdat er zoveel indrukken zijn om te verwerken. Maar elke dag gaat het beter.

Vervanging regelen?

Ik had geen idee hoe het zou zijn na de operatie. Kan ik dan gelijk weer aan het werk of niet. Zie ik nog een tijdje wazig? Als zzp’er ben je dan toch kwetsbaar. Voor de zekerheid heb ik mijn WOW-collega’s ge├»nformeerd met de vraag om zo nodig zaken op te vangen. Klanten krijgen een auto-reply om ze te informeren. Tot nu toe is er nog geen acuut probleem. Deze week rustig opstarten en doen wat kan en rust nemen waar nodig.

Kleur bekennen

Sowieso maak ik altijd al graag kleurrijke websites, maar wellicht dat ik nu juist ga matigen met kleuren omdat ik deze nu wel heeeel heftig vind…

Afbeelding van Alexandr Ivanov via Pixabay