Update met beleid

Onlangs heb ik 64 sites geüpdatet naar WordPress 6.2. Dat doe ik met beleid voor de opdrachtgevers die bij mij een onderhoudsabonnement hebben. Sowieso voer ik deze updates niet gelijk uit wanneer deze beschikbaar komen en wacht even tot de evt. kinderziektes eruit zijn. Het is ook belangrijk dat gebruikte plug-ins blijven werken met die nieuwe versie van WordPress en soms blijkt dat pas later.

Back-uppen

Voordat je een update uitvoert moet je in ieder geval zorgen voor een goede back-up van bestanden en database zodat je bij problemen altijd terug kunt naar een eerdere versie. Het handigst is om dit te automatiseren en deze regelmatig te controleren zodat je zeker weet dat er regelmatig een back-up gemaakt wordt waar je op terug kunt grijpen.

Update WordPress

Voordat ik WordPress update begin ik eerst met het updaten van plug-ins en thema’s waarvan een update klaar staat. Tussendoor check ik regelmatig of de updates goed gaan. Gaat een update niet goed dan wordt dat vaak zichtbaar met een ‘kritische foutmelding’ of een wit scherm. Daarna is de update van WordPress zelf aan de beurt. Zo’n versie 6.2 is een zogenaamde ‘major’ update. Binnenkort zal er wel weer een ‘minor’ update zijn waarbij kleinere verbeteringen worden doorgevoerd. Deze ‘minor’ updates laat ik over het algemeen automatisch uitvoeren.

PHP8.1

Afgelopen week ben ik ook aan de slag gegaan om de sites op mijn server om te zetten van PHP7.4 naar PHP8.1. Hierbij ook steeds een check gedaan of de site nog goed werkt met deze hogere PHP-versie. Van de 100 sites op mijn server zijn er 12 die nog niet overweg kunnen met PHP8.1. Je krijgt dan een melding dat de site een kritisch fout heeft en de site wordt niet getoond. Gelukkig kan je zo nodig direct terugschakelen naar de eerdere versie van PHP zodat de site weer zichtbaar is. Voorlopig blijft PHP7.4 nog wel beschikbaar op mijn server.

Bepaalde provider hebben al eerder besloten helemaal over te stappen op PHP8, dat was schrikken voor klanten met verouderde sites. Ik schreef daar al eerder over. Help, mijn website werkt niet meer (met PHP8)

Debuggen

Vervolgens is het zaak om op zoek te gaan naar het probleem waardoor een site niet werkt met PHP8.1. Dit kan liggen aan een thema dat hiervoor niet geschikt is of een gebruikte plug-in is niet verder ontwikkeld en geeft daarmee problemen in PHP8.1.

Om erachter te komen waar het probleem zit kan ik in het wp-config-bestand de debug-functie aanzetten waarmee foutmeldingen zichtbaar worden en ik de boosdoener kan vinden. Soms is het eenvoudig te verhelpen, maar soms is het nodig om een site over te bouwen in een nieuw thema en plug-ins te vervangen voor plug-ins die wel geschikt zijn voor deze nieuwe versie van PHP.

De komende periode ga ik kijken wat het probleem is bij de 12 sites die niet overweg kunnen met PHP8.1.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay