Als webdesigner heb ik me breed ontwikkeld, maar kies er bewust voor om voor bepaalde zaken niet zelf te doen en daarvoor een specialist in te schakelen of aan te bevelen. Zo worden veel sites beter van een goede tekstschrijver en levert een professionele fotograaf materiaal waarmee ik als webdesigner uit de voeten kan. Voor werkzaamheden aan mijn huis huur ik ook graag betrouwbare specialisten in, al moet je die soms met een lampje zoeken en moet je soms geduld hebben wanneer ze tijd hebben voor jou.

Onderhoud, comfort en verduurzaming

Op dit moment ben ik bezig met verbeteringen aan mijn jaren ’30 huis voor onderhoud, comfort en verduurzaming. Vorig jaar heb ik al het aanwezig glas-in-lood tussen dubbel glas laten zetten en de tochtende raampjes op de bovenverdieping laten vervangen door nieuwe ramen met tochtstrippen en HR++ glas. In de kruipruimte zijn schelpen gespoten als isolerend materiaal dat ook gelijk het vocht reguleert. De al aanwezige zonnepanelen op het dak heb ik laten uitbreiden.

Liefde voor het authentieke

Om het huis te kunnen verwarmen met infraroodpanelen als hoofdverwarming, heeft de timmerman de authentieke triplex plafonds (met lattenpatroon) verwijderd om deze, inclusief de panelen, weer (nieuw) terug te plaatsen. De elektricien heeft het huis voorzien van extra nieuwe bedrading en een compleet nieuwe stoppenkast waarmee eerder houtje-touwtje oplossingen tot het verleden behoren. Via ‘De oude schakelaar’ heb ik ‘bakelieten’ lichtknoppen en stopcontacten aangeschaft die passen in jaren ’30 stijl van het huis. Het huis is zo authentiek dat de granieten keuken uit 1939 nog steeds in gebruik is. De laatjes waren na 85 jaar in/ en uitschuiven echter goed versleten. De timmerman herstelde dit zodat deze ook weer 100 jaar mee kunnen.

Specialisten inschakelen

De timmerman heeft de lekkage op het dak verholpen. Waarbij hij constateerde dat de zinken dakgoot vervangen zou moeten worden. Tevens zijn er werkzaamheden nodig aan de gevel. Dus binnenkort staan er afspraken met een dakwerker en een metselaar. Is dat allemaal geregeld, dan kan ook de huisschilder aan de slag met de buitenboel. Ik was nog op zoek naar iemand die twee wandjes glad kon stuccen, maar die heb ik inmiddels ook gevonden. En als het mogelijk is komt er ook nog gevelisolatie in de spouwmeer. Het is even een flinke investering maar dan heb je ook kwaliteit.

Zelf aan de slag

Ondertussen kan ik aan de slag met iets dat ik zelf kan doen, namelijk schilderen en behangen. Daar ben ik voorlopig wel zoet mee. Uiteindelijk is het hele huis daarmee wel helemaal naar mijn wens en op de toekomst voorbereid.

Een ‘website als een huis’

Voor een ‘website als een huis’ schakel je toch ook specialisten in die zorgen voor een goede fundering, regelmatig onderhoud, frisse vormgeving en content die gevonden wordt? En doe je zelf wat je zelf kunt, zoals het up-to-date houden van de site met blogs en andere content die je kunt delen. Ieder zijn ding.