Vernieuwen met behoud van het oude vertrouwde…

De laatste weken heb ik meerdere bestaande sites overgebouwd in een nieuw thema gebaseerd op Blocksy, het pakket waarmee ik werk voor het bouwen van WordPress-websites.

Oud thema site gehacked

Vorig jaar heb ik op verzoek het beheer van een website overgenomen en deze verhuisd naar mijn server. Daarbij heb ik flink wat achterstallig onderhoud uitgevoerd. Het gebruikte thema was verouderd en werkte ook niet op de meest recente PHP-versie. De klant was echter tevreden met de vormgeving van de site en wilde deze dus behouden. Ik heb dan de optie om de lagere php-versie te handhaven, maar ideaal is dat niet natuurlijk.

Een paar weken geleden kwam er een acute melding dat via een lek in het thema een link naar Crypto-currencyscam was aangemaakt. Ik kwam er toen achter dat het thema, dat ooit aangeschaft was via Themeforest, daar waarschijnlijk al langer niet meer beschikbaar was en dus zeker ook niet geüpdatet werd. Door de dringende mails van SIDN, kon ik de klant nu wel overtuigen dat het noodzakelijk was om de website te vernieuwen.

Aangezien de klant tevreden was met de vormgeving van de site, heb ik deze overgebouwd in Blocksy. Natuurlijk kon ik het niet laten om gelijk een aantal zaken in structuur en vormgeving te verbeteren zodat de klant nu een site heeft waarmee ze weer voor de dag kunnen komen.

26.000 spamreacties

Een andere klant waarvoor ik een stichtingssite in onderhoud heb, benaderde me of ik zijn eigen bedrijfssite ook zou willen onderhouden. Hij kreeg allerlei meldingen waarvan hij niet wist wat hij ermee moest. De site was behoorlijk oud, maakte nog gebruik van http i.p.v. https en bevatte 26.000 spamreacties. Verder werd de php-versie als ‘outdated’ aangemerkt.

Deze klant wilde deze site ook gelijk op mijn server onderbrengen. Daarom heb ik, na het verwijderen van de spamreacties, een kopie op mijn server geplaatst. Na alle updates uitgevoerd te hebben zag de site er niet meer helemaal uit zoals bedoelt. Het geüpdatet thema had instellingen overschreven omdat deze geen gebruik maakte van een zogenaamde childtheme. Gelukkig gebeurde dit op de testlocatie op mijn server, dus kon ik nog steeds zien hoe het oorspronkelijk bedoeld was.

I.p.v. te proberen dit verouderde thema toch nog op orde te krijgen stelde ik ook deze klant voor om de site over te bouwen. Qua tijdsinvestering scheelt het veel dat er niet een nieuw ontwerp gemaakt hoeft te worden. Ik volg de bestaande opbouw en kan dat één op één namaken. Bij deze site heb ik ook de structuur van de pagina’s en de manier waarop blogs getoond worden verbeterd.

Al was deze site oorspronkelijk niet zo belangrijk voor de klant, nu deze toch een vernieuwing doorgemaakt heeft, is het voor hem toch wel interessant om deze nu gelijk te actualiseren.

Iets voor jouw site?

Heb jij ook een verouderde WordPress-site, maar ben je wel tevreden met de vormgeving? Ben je benieuwd of herbouw voor jouw site ook een optie is, neem dan contact op.

Image by StockSnap from Pixabay