Scherpe blik even zoek…

I.v.m. een oogonderzoek werd ik vanmorgen gedruppeld en zit ik nu voorlopig een paar uur met een onscherpe blik. Lastig werken als je je blik niet scherp kunt stellen op je beeldscherm. Dan maar een beetje typen aan mijn wekelijkse blog, de typfouten haal ik er later wel uit. Hoe belangrijk het is om goed te kunnen zien merk je ook als je op straat loopt zonder te kunnen focussen. Je wordt onzeker als je niet op je ogen kunt vertrouwen. Gelukkig is dit bij mij tijdelijk, maar voor mensen met ernstige oogaandoeningen is het dagelijkse realiteit.

Toegankelijkheid websites

Websites zijn voor slechtzienden vaak niet optimaal toegankelijk. Overheidswebsites moeten sinds 2018 verplicht voldoen aan toegankelijkheidseisen. Dit betekent dat deze sites goed bruikbaar moeten zijn voor mensen die slechtziend, blind, doof of slechthorend zijn of een andere (functie)beperking hebben.

Waar moet je op letten voor slechtzienden

  • Zorg voor voldoende kleurcontrast voor de leesbaarheid
  • Richt een koppenstructuur in met H1 (titel), H2 etc. (subkoppen) voor overzichtelijke hiërarchie op de pagina
  • Maak toetsenbordgebruik mogelijk zodat slechtzienden met de tabtoets door de site kunnen navigeren
  • Zorg dat formulieren ook door slechtzienden in te vullen zijn of bied een alternatief zoals een mailadres waar men naar toe kan mailen.
  • Geef belangrijke afbeeldingen een alt-tekst die screenreaders kunnen lezen. Gaat het om onbelangrijke plaatjes die slechts ter decoratie dienen, laat de alt-tekst dan leeg.
  • Geef een samenvattende tekst weer bij video’s die je plaatst.

Testen

MKB-Nederland en stichting Accessibility ontwikkelden een praktische tool waarmee je zelf kunt testen hoe je website scoort op toegankelijkheid. Op www.ismijnsitetoegankelijk.nl kun je je site testen. Met de aandachtpunten die hier uit naar voren komen kun je zelf mee aan de slag.

P.s

Inmiddels zijn de druppels uitgewerkt en is mijn blik gelukkig weer scherp(er).

Afbeelding van Alexa via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *