Bewondering voor Senioriteit

Ik merk dat er veel 80- en 90-plussers zijn waar ik bewondering voor heb. Van die mensen die zich niet laten weerhouden door hun leeftijd. Die blijven doen waar ze plezier aan beleven en waarmee ze ook nog iets voor een ander kunnen betekenen. Zo beluister ik sinds een paar jaar de podcast van Maarten van Rossem (bijna 80); lees ik de columns van Marjan Berk (90) (40 jaar in AD en inmiddels op Facebook) en heb ik erg genoten van de tijdelijke terugkeer van Joost Prinsen (80) bij ‘Met het Mes op Tafel’. Ook vind ik het altijd interessant om Jan Terlouw (91) te horen spreken.

Talent en ervaring

Ieder voor zich neemt een schat aan ervaring mee waar ik een enorme bewondering voor kan hebben. Voor Maarten van Rossem die schijnbaar zonder enige voorbereiding uren vol kan praten met alles dat hij aan kennis vergaard heeft. Voor hem geen powerpoint of spiekbriefje. En wat dacht je van Joost Prinsen als hij met zijn karakteristieke stem uit het hoofd een prachtige gedicht declameert. En Marjan Berk die ondanks haar leeftijd geen gene heeft om te schrijven en te spreken over de vleselijke geneugten des levens. Hoor ik Jan Terlouw op T.V. dan moet ik naar hem luisteren.

Eigenzinnig en soms eigenwijs

Mijn warme belangstelling voor ouderen is ontstaan tijdens mijn opleiding en stages. Mijn loopbaan begon in de ouderenzorg, waar ik in verschillende instellingen, activiteiten organiseerde voor ouderen. Ik heb veel interessante mensen leren kennen waar ik na al die jaren, nog steeds met goede herinneringen aan terugdenk. Vooral aan degene die iets extra’s hadden; die eigenzinnig waren en soms ronduit eigenwijs. Altijd interessant om hen te bevragen en de verhalen te horen van hun rijke leven.

Senioriteit in webdesign

Vorig jaar was het 30 jaar geleden dat de eerste website werd gelanceerd door de Britse wetenschapper Tim-Berners Lee. Die allereerste site is nog altijd te bezoeken. De Tem-Berners Lee was de Britse bedenker van het World Wide Web (WWW) en publiceerde op 6 augustus 1991 een link naar de eerste website in een online-discussiegroep. Deze eerste website was die van het Europese onderzoeksinstituut CERN in Genève.

Sinds 2001 bouw ik zelf websites. Ik ben daarmee van één van de vroege generaties webbouwers en daarmee inmiddels zelf een senior. In de 21 jaar dat ik werkzaam ben als webbouwer heb ik diverse ontwikkelingen meegemaakt en blijf nog steeds leren. Ik ken geen 90-jarige webbouwers, maar wie dat ze er wel zijn tegen de tijd dat ik zo oud ben. Maar misschien ben ik dat dan zelf!

Afbeelding van Michael Kauer via Pixabay