Je site beveiligen met een SSL certificaat?

Je kent het waarschijnlijk wel, sites die voorzien zijn van een groen slotje. Deze sites zijn beveiligd met een SSL certificaat en maken gebruik van https:// i.p.v. http://. Maar moet jij je site beveiligen met een SSL certificaat of is dat niet noodzakelijk.

Niet alleen voor webwinkels

Tot nu toe werd https:// vooral gebruikt voor webwinkels. Voor webwinkels is het extra belangrijk is om de gegevens van de bezoekers te beschermen. Maar ook andere sites, waar je met jouw gegevens inlogt, maken hier gebruik van. Dit om te voorkomen dat de door jou ingevoerde gegevens op straat terecht kunnen komen. Maar bijna alle sites verzamelen gegevens van bezoekers, al is het door het invullen van een contactformulier.

Gebruikers van de browser Google Chrome hebben het waarschijnlijk al gezien. Sinds enige tijd is in deze browser aan alle sites in de URL-balk een teken toegevoegd. Hiermee wordt aangegeven dat de site niet beveiligd is.

Google wil dat de beveiligde site de standaard wordt en zal uiteindelijk niet beveiligde sites lager gaan waarderen in de zoekresultaten. Voor geen enkele websitehouder is het een aanbeveling als in een zoekresultaat aangegeven wordt dat een site niet veilig is. Dat gaat dan toch echt bezoekers kosten.

Je site beveiligen met een SSL certificaat?

Via de hostingprovider van jouw site kun je een SSL certificaat aanvragen. Voor installatie en evt. aanpassingen aan de site zelf is het wellicht verstandig om je webbouwer in te schakelen. Een site is pas definitief veilig als alle verwijzingen in de site; van menu, link tot plaatje gebruik maken van https://.

De kosten zullen variëren, maar een simpel SSL certificaat kost rond de 10,00 per jaar. Daarnaast zijn er eenmalige kosten voor de installatie van de certificaat (rond 50 euro voor een periode van 3 jaar).
De kosten voor het instellen/aanpassen van je site zullen variëren. Met een uurtje werk zou dit wel te realiseren moeten zijn voor niet al te ingewikkelde sites.

Meer weten: Google Online Security Blog (engels)