Sponsoren als zzp’er

Ik ben al jaren (20 jaar?) lid van Ronald Mc Donald Business Breakfast. De leden van het netwerk sponsoren afwisselend de maandelijkse ontbijtbijeenkomsten zodat de lidmaatschapsgelden vrijwel geheel ten goede komen aan het Ronald Mc Donald-huis in Leiden. In de loop der jaren heb ik met mijn bedrijf meerdere ontbijten gesponsord. Als zzp’er heb je vaak niet de mogelijkheid om zo’n groot netwerk te ontvangen binnen het eigen bedrijf. Daarom is het fijn om dat met andere zzp’ers samen te doen en de kosten voor locatie en ontbijt te kunnen delen.

Ronald Mc Donald Business Breakfast

Samen met Tekstschrijverij Linda Welther en Riette Bol van Tijd voor uw bedrijf sponsorde ik ditmaal het eindejaarsontbijt waarbij de jaarlijkse cheque overhandigd wordt aan het bestuur van het Ronald Mc Donaldhuis. Weinig zon en vooral regen helaas, maar in de sfeervolle SunsetBeachbar aan de Zegerplas was het warm en droog. Voor ons als sponsor was er de gelegenheid voor een korte pitch (dat kunnen wij!). Daarna werden we verwend met een zeer verzorgd en verrassend ontbijt. Voordat het eindbedrag bekend gemaakt werd konden leden nog een spontane bijdrage te doen om het bedrag op de cheque te verhogen. Met als resultaat een mooi bedrag van 15.500 euro.

Wat sponsor je wel/niet?

Ik ga kritisch om met sponsoraanvragen. Soms bouw ik een website voor een goed doel, stichting of vereniging waar ik me betrokken bij voel. Dat beperk ik dan wel tot maximaal 1 site per jaar. Soms sponsor ik in de vorm van een korting op de offerte voor een nieuwe website.

Ik heb me weleens over laten halen tot sponsoring van een bestelbus voor de school van onze kinderen, maar dan voor een afdeling waar zij niet mee te maken hadden. Dan zou je toch minstens een uitnodiging verwachten voor de ingebruikname, maar niets van dat alles. Dat was duur leergeld. Dus ik wil wel sponsoren, maar dan wel heel gericht voor iets waar ik me betrokken bij kan voelen en dan ook dat ik ervaar dat mijn sponsoring gewaardeerd wordt.

Regelmatig word ik gebeld voor een advertentie in een boekje of ander uitgave voor een goed doel waar ik nog nooit van gehoord hebt. Daar ga ik over het algemeen niet op in.

Zelf heb ik als sponsor overigens ook bijgedragen aan de start van Sunset Beachbar. Een ondernemersinitiatief dat ik van harte steun. Daarover schreef ik al eerder deze blog.

Nu overweeg ik een stoel in het Parkfilmhuis te sponsoren. Dat is iets waar ik als frequent filmhuisbezoeker iets aan heb en dat bij me past. Sponsoring hoeft niet direct zakelijk iets op te leveren. Het is vooral een mooie manier om een bijdrage te leveren aan iets dat ik belangrijk vindt, maatschappelijk of cultureel.