Bye bye Twitter… Mastodon here we come

Bye bye Twitter…

Ik heb sinds april 2009 het Twitter-account @zininweb. De eerste jaren was het leuk om berichten van anderen te lezen en nieuwe mensen te leren kennen door op elkaar te reageren. Het was een interessante bron voor informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Zoals bekend, is het er steeds grimmiger geworden . De laatste jaren plaatste ik nog zelden berichten en reageerde nergens meer op. Sinds ik blogs publiceer, deel ik deze op Twitter, maar dat levert geen tot weinig reacties op. Af en toe werp ik een blik om te zien wat er speelt en dat is het dan wel qua twittergebruik.

Nu Elon Musk Twitter overgenomen heeft is de lol er helemaal van af. Een machtig man die Twitter en haar medewerkers als een speelbal gebruikt met massaontslagen als gevolg. Vrijheid van meningsuiting heeft hij hoog in het vaandel, waardoor ik vrees dat de bagger die nu helemaal ongestoord verspreid kan worden.

Mastodon here we come…

Afgelopen weken is er een ware uittocht van Twitter op gang gekomen, alhoewel veel twitteraars toch nog met een half been in Twitter staan. De zogenaamde Twittervluchtelingen trekken massaal naar Mastodon. Mastodon bestaat al sinds 2016. De Duitse oprichter Eugen Rochko heeft dit platform opgezet met het idee een ‘schonere variant’ van Twitter te maken. Mastodon omschrijft zichzelf niet als een social medium. Mastodon hanteert geen algoritmes, die bepalen wat jij te zien krijgt. Dat bepaal je zelf door de accounts die jij volgt.

Het is een open source microblogging-platform waarbij iedereen een server kan beginnen om Mastodon te hosten. Mastodon wordt ook wel met Tumblr vergeleken. (Tumblr is in 2006 opgericht en onlangs overgenomen door Automatic, de grondleggers van WordPress. Tumbler omvat miljoenen blogs met een verscheidenheid aan inhoud. Over het algemeen wordt Tumblr gebruikt om mensen met dezelfde interesses met elkaar te verbinden.)

Van Twitter naar Mastodon

Inmiddels heb ik het aantal twitteraccounts dat ik nog had, geminimaliseerd en heb ik mijn huidige account @zininweb slapend gemaakt. Als je op mijn account komt word je nu doorverwezen naar mijn account op Mastodon. Op dit account ga ik dus geen berichten meer plaatsen en wellicht dat ik deze ook nog helemaal verwijder.

Nu eerst maar eens onderzoeken wat Mastodon voor mogelijkheden heeft. Het is mogelijk om je Twitteraccount te koppelen en zo accounts te gaan volgen waarmee je op Twitter ook al geconnect was. Maar het is ook leuk om weer even met een schone lei te beginnen. De eerste indruk is fris en nieuw. Leuk om hier nieuwe accounts te ontdekken. Zoals Juffrouw Jannie, de koffiedame van Twitter die altijd wat vrolijkheid brengt. Iemand nog koffie?

Volg mij op Mastodon via https://mastodon.nl/@zininweb

Afbeelding van Santhosh Natrajan via Pixabay