Van internet geplukt

Je denkt dat iedereen het wel weet, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Zelfs professionals kunnen blijkbaar de verleiding niet weerstaan om een afbeelding van internet te plukken en te gebruiken voor een (betaalde) campagne.

Afgelopen dagen is er grote ophef ontstaan over een poster die gemaakt is voor een Spaanse overheidscampagne om alle vrouwen aan te moedigen naar het strand te gaan, met of zonder handicap, dik of dun. Iedereen heeft immers een strandfiguur, hoe dat er ook uit mag zien. Een campagne dus om body-positivity (lichaamspositiviteit) te stimuleren.

De betreffende illustrator heeft de gewraakte afbeelding echter van internet gehaald en heeft geen toestemming gevraagd aan de maker van de foto om de afbeelding te mogen gebruiken. Groot is ook de verontwaardiging van de modellen, die op de affiche te zien zijn. Hen is ook niet om toestemming gevraagd voor gebruik van hun beeltenis en de afbeelding is zelfs bewerkt zodat de prothese van een van de modellen niet meer te zien is.

Foto’s nodig voor op je website of andere uitingen?

Gebruik nooit een afbeelding die je vindt op internet, want daar kan auteursrecht op zitten. Voorkom dat je een dikke claim aan je broek krijgt voor het gebruik van zo’n foto zonder dat je daarvoor toestemming hebt van de maker. Er zijn bureaus die alleen maar bezig zijn om voor fotografen het internet af te struinen naar het misbruik van door hen gemaakt afbeeldingen, dus wees gewaarschuwd.

Wil je weten hoe je wel aan goede foto’s komt waarmee je niet in de problemen komt?
Lees mijn blog: Hoe kom je aan goede foto’s voor op je website?

De afbeelding bij dit blog is van Julia Schwab via Pixabay