Doe de websitecheck…

Vrouw en Busyness Groene Hart organiseert met en voor leden zogenaamde ‘zwermbijeenkomsten’. Kleinschalige activiteiten waarbij we kennis maken met elkaars deskundigheid.
Vanuit mijn jarenlange ervaring als professioneel websitebouwer leek het me goed om met elkaar aan de slag te gaan met websites, maar dan op zo’n manier dat iedereen actief een bijdrage kan leveren.

Kritisch kijken

Ik kan natuurlijk een verhaal gaan houden over websites en wat je daar allemaal voor nodig hebt, maar veel leerzamer vind ik het om de deelnemers zelf aan de slag te laten gaan. Zeven ondernemende vrouwen meldden zich aan. Zij kregen als voorbereiding een lijstje met de websites van alle deelnemers en een aantal vragen waarmee ze een handvat kregen om kritisch naar elkaars website te kijken. Deze aandachtpunten gaan uit van hoe een reguliere websitebezoeker de website ervaart.

8 aandachtspunten

  1. Wat straalt de site uit volgens jou?
  2. Wat trekt het meest je aandacht?
  3. Is het voor jou duidelijk voor wie de site bedoelt is?
  4. Wat vind je van de leesbaarheid van de teksten?
    (koppen/ tussenkoppen/ zinslengte/ woordgebruik/ schrijfstijl)
  5. Hoe overzichtelijk is de site voor jou?
  6. Voel je je geroepen om in actie te komen n.a.v. wat je ziet?
  7. Wat mis je op deze site
  8. Welke tips heb je ter verbetering van deze site

Blinde vlekken

Voor iedereen (ook voor mij) geldt, dat je zelf nooit zo kritisch naar je eigen website kijkt, waardoor je al gauw blinde vlekken krijgt. Door elkaars site te bekijken zijn er veel van deze blinde vlekken boven tafel gekomen. Tijdens de avond kreeg iedere deelnemer 13 minuten de tijd waarin de anderen vragen stelden, reacties en tips gaven. Zo kwam iedereen voldoende aan bod om na afloop met volop tips en aandachtspunten naar huis te gaan.

Verschillen

Voor mij was het ook interessant om al deze websites, die heel verschillend zijn qua techniek en opbouw, te bekijken. Het waren vooral WordPress-websites, maar ook een site via jouwweb.nl en een maatwerk website. Ook is er veel verschil in hoe actief een ieder zelf met de website is. De een heeft hem helemaal zelf gebouwd, de ander heeft een webbouwer die alles doet. Sommige waren toch wel wat gedateerd en andere van veel recentere datum.

WordPress Support

Dit is een leuke werkvorm voor een groep (maximaal 10 personen/websites). Maar wil je dat ik een websitecheck uitvoer voor jouw website dan kan dat natuurlijk ook. Heb je zaken waar je tegenaan loopt? Je kunt me altijd vragen met je mee te kijken en waar nodig kan ik je helpen om je problemen op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *