WordPress-Updates… en hoe ermee om te gaan

WordPress is een websitebeheerprogramma dat volop in ontwikkeling is en blijft. Talloze ontwikkelaars zijn er bij betrokken om het systeem steeds te vernieuwen en te verbeteren. Daarbij hoort ook dat er regelmatig updates beschikbaar zijn, van WordPress, thema’s en plug-ins.

WordPress versie 6.0

Zo is onlangs de WordPress-versie 6.0. uitgerold. Dit is een grotere update waarin veel zaken aangepast zijn voor de toekomstige ontwikkelingen van WordPress. Full Site Editing (FSE) wordt een compleet nieuwe ontwikkeling binnen WordPress, waardoor het gebruik van thema’s gaat veranderen en ik als bouwer weer meer zelf zal gaan ontwerpen omdat deze ontwikkeling daarin meer vrijheid geeft.

Het uitvoeren van deze grotere updates stel ik voor de meeste sites nog even uit, tot evt. kinderziektes eruit zijn en plug-ins en thema’s hier ook klaar voor zijn. Er wordt achter de schermen hard gewerkt om dat uit te rollen en dat is te zien aan alle updates die klaar staan op alle sites die ik onder beheer heb.

Automatische updates

Kleinere updates van WordPress stel ik in op automatisch uitvoeren, grotere updates wil ik graag in de hand houden en uitvoeren op het moment dat ik denk dat dit verantwoord is.

Vanaf versie 5.6 blijkt de standaard-optie om grotere updates handmatig te doen is verdwenen, waardoor nu een paar sites toch al automatisch geüpdatet zijn. Zo’n major release wil je niet direct uitgevoerd hebben omdat er vaak nog bugs ontdekt kunnen worden. Ook blijkt dan soms dat bepaalde plug-ins niet compatible zijn. Het liefste wacht ik dan tot versie #.1 om de update uit te voeren. Bij een vorige major release ontdekte ik dat WordPress vanaf een bepaalde versie deze update ingesteld heeft als automatisch uit te voeren. Om daar controle op te houden heb ik alle sites gebouwd vanaf 2020 gecheckt en code aan het config.php-bestand toegevoegd die deze automatische update uitzetten.

Plug-ins updaten

Sinds versie 5.6 kun je ook plug-ins instellen op automatisch updaten. Ik heb dit slechts voor enkele plug-ins aanstaan omdat de ervaring is dat dit voor problemen kan zorgen waardoor sites opeens niet meer werken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Back-uppen, back-uppen en… back-uppen

Het is in ieder geval iets waar je voorzichtig mee moet zijn. Natuurlijk moet je altijd een back-up hebben om updates terug te kunnen draaien om problemen op te kunnen lossen.

Hulp nodig?

Vind je het spannend om zelf WordPress-updates uit te voeren, dan kun je dit natuurlijk uitbesteden aan een professional. Dat scheelt een hoop kopzorg en energie die je beter aan je eigen bedrijfsvoering kan besteden.