Wie wat bewaart die… kan veel weggooien

Zo’n saaie januarimaand, waarin de zon nauwelijks door wil breken en alles in een grijze mist gehuld blijft, nodigde mij uit om binnen te blijven en daar schoon schip te maken. Na eerdere opruimrondes, waarin ik het hele huis al onder handen genomen had, waren nu mijn computer en dropbox aan de beurt.

20 jaar aan archief

Mijn bedrijf bestaat bijna 20 jaar en ik heb van al deze jaren vrijwel alles bewaard;

  • heel veel back-ups van vroegere versies van Joomla-sites die inmiddels al lang vervangen zijn door WordPress
  • heel veel back-ups van WordPress-sites van toen ik die nog lokaal opsloeg
  • heel veel bestanden van klanten die ik allang geen klant meer zijn
  • bestanden van offertes die nooit een opdracht werden
  • mailarchieven van jaren geleden
  • etc.

Wat moet je er allemaal mee?

Het is in de 20 jaar uiterst zelden gebeurt dat ik nog iets nodig had van alle bestanden die ik bewaard heb. Alleen afgelopen jaar kon ik, voor een klant van zo’n 10 jaar geleden, een quote uit het archief van haar oude site halen. Daar was zij erg blij mee, maar het is geen reden om niet eens flink op te schonen.

2 miljoen bestanden weggegooid

In mijn opruimwoede heb ik alleen al op mijn computer 2 miljoen bestanden verwijderd. Het fijne is dat ik nu ook veel meer overzicht heb van wat ik waar heb staan. Daarnaast heb ik mijn emailmappen en berichtregels opgeschoond en gearchiveerd en programma’s verwijderd die ik niet (meer) gebruik.

Dropbox

Met een onbeperkt abonnement op Dropbox bestaat de neiging om alles te bewaren, maar wat ik me onlangs realiseerde is dat voor alle data die we online bewaren datacenters gebouwd moeten worden om deze op te kunnen slaan. Al is het wellicht een druppel op de gloeiende plaat, vond ik het daarom wel zinnig om ook hierin flink huis te houden.

Waard om te bewaren!

Wat ik wel bewaard heb, zijn de bestanden van de html-websites die ik 23 en 21 jaar geleden maakte voor onze 2 kinderen. Voor beide kinderen hield ik in hun eerste levensjaren een online dagboek bij met hun ontwikkelingen en belevenissen in de vorm van korte verhaaltjes met foto’s. Leuk om deze nu weer eens onder ogen te krijgen. Absoluut niet gebouwd volgens huidige standaarden, maar het was wel het begin van mijn webdesign-carrière .

Foto’s weggooien?

Een apart project gaat nog worden om fotomappen op te schonen. Waarschijnlijk herkenbaar voor iedereen, dat je overal en nergens foto’s opgeslagen hebt staan, waar je nooit naar kijkt, maar ook niet weggooit. Als daar nog slimme tips voor zijn om dat ook aan te pakken, dan hou ik me aanbevolen.