Achterstallig onderhoud…

Onlangs vroeg een netwerkcontact aan mij of ik naar haar WordPress-website wilde kijken omdat ze het idee had dat er het een en ander niet meer functioneerde. Ze heeft haar WordPress-website een aantal jaren geleden zelf gebouwd en voert ook zelf het onderhoud uit; zoals het updaten van WordPress en de plug-ins.

Blik onder de motorkap

Bij de eerste blik in de Dashboard krijg ik al gelijk een melding van een ‘kritieke fout’ op het moment dat ik de gebruikte plug-ins wil zien. Ook is de site nog niet voorzien van een slotje. Daarna eerst maar eens een back-up gemaakt van de site en op mijn testserver ge├»nstalleerd, zodat tijdens het uitvoeren van het achterstallige onderhoud de bestaande site gewoon bereikbaar blijft.

Met flink wat uitzoekwerk kwam ik er achter dat het gebruikte thema niet up-to-date was omdat de licentie hiervan niet gekoppeld was. Via de thema-bouwers uiteindelijk de juiste versie kunnen installeren en gelijk de koppeling in orde gemaakt zodat komende updates wel uitgevoerd kunnen worden.

Grote beurt

Daarna de site verder in orde gemaakt; verouderde plug-ins verwijderd of vervangen, de site ingesteld op SSL t.b.v. een slotje, automatische back-ups ingesteld en een veiligheidsplug-in die de site regelmatig scant.

Nadat ik de hele site opgeschoond en werkend had, was het tijd om de site terug te zetten op de locatie waar deze gehost wordt. Dat had nog wat haken en ogen omdat de hosting ook verouderd is. De hostende partij heeft een aantal zaken aan moeten passen voordat ik deze op de server terug kon plaatsen.

Rijklaar

Al met al kostte het veel tijd om deze site werkend te krijgen. De opdrachtgever gaf zelf ook aan dat er achterstallig onderhoud was, maar is wel blij dat het nu allemaal weer in orde is. En nog blijer is ze met het terugzetten van ‘oude’ editor i.p.v. Gutenberg waardoor het er voor haar weer vertrouwd uitziet.

Onderhoudsabonnement

Om achterstallig onderhoud te voorkomen is het verstandig om een onderhoudsabonnement af te sluiten. Als webbouwer hou ik in de gaten wat er moet gebeuren om de site goed werkend te houden en voer updates en aanpassingen door waar nodig. Het onderhoud van je auto doe je toch ook niet zelf?

Afbeelding van Lynn Greyling via Pixabay