Vertrouwen… op afstand

Ik hou er van om lange fietstochten te maken van 100 kilometer of meer, maar vind het dan wel leuk om een doel te hebben. Vorige week kocht ik via Marktplaats een aantal vazen in Roosendaal. De verkoper wilde deze niet opsturen, dus als ik ze wilde hebben dan zou ik ze ter plaatse op moeten halen. Ik wilde ze graag hebben dus meldde haar dat ik ze op de fiets zou komen halen vanuit Alphen aan den Rijn. Een goed aanleiding voor mij om een flinke fietstocht te maken (120km x 2). In Roosendaal regelde ik een overnachting via ‘Vrienden op de Fiets’, waar ik zelf inmiddels ook bij aangesloten ben als logeeradres. De verkoper stuurde ik een bericht wanneer ik zou komen.

Ongeloofwaardig?

Wat schetst mijn verbazing, dat de betreffende verkoper ondanks haar toezegging aan mij, de vazen inmiddels aan iemand anders had verkocht die ze zelfs al had opgehaald. Haar redenatie was dat mijn verhaal over het ophalen met de fiets zo ongeloofwaardig was dat ze dacht dat ik haar voor de gek hield.

Naast dat ik het jammer vond, moest ik er ook wel heel hard om lachen. Het is natuurlijk lastig om iemand te vertrouwen die je niet niet kent. Zij weet niet dat ik mezelf dit soort doelen stel en ze dan ook nog uitvoer ook. Waarschijnlijk zegt haar wantrouwen meer over haarzelf. Dat zij echt niet zo gek zou zijn om 240km te fietsen voor een paar vaasjes en wie kan haar ongelijk geven.

Doel geeft richting

Ik had natuurlijk de overnachting al wel geregeld en had in mijn hoofd om die afstand te gaan fietsen, dus dan maar fietsen zonder het doel om iets op te halen. Het hebben van een doel maakt het wel leuker, maar ik heb me niet laten weerhouden van de uitvoering van mijn plannen. Fietsen in november is vertrekken in het donker en aankomen in het donker. Het waren wel twee grijze dagen en heb veel omgeploegde akkers gezien, maar toch was het weer de moeite waard. Dezelfde route ga ik vast nog eens doen, maar dan in de zomer op een moment dat wel alle pontjes varen en ik de route echt kan fietsen zoals ik deze bedacht had.
Ook in je bedrijf heb je doelen nodig om richting te geven aan de stappen die je neemt.

Vertrouwen

Ik overnachtte bij een logeeradres van Vrienden op de Fiets, dat is ook een kwestie van goed vertrouwen. Als gast weet je niet waar je terechtkomt en de gastvrouw/heer weet ook niet wie ze in huis halen. Maar zoals de waard is… Ik werd in ieder geval allerhartelijkst ontvangen en heb er prima geslapen om na een stevig ontbijt de volgende dag weer terug te kunnen fietsen.

Je hebt als ondernemer wel vaker te maken met iemand die je niet eerder ontmoet hebt, maar die je wel moet vertrouwen om samen te kunnen werken. Daarbij vertrouw ik vaak op intuïtie en geef zelf ook vertrouwen aan de ander. Voelt het goed en blijft het ook goed voelen dan kan de samenwerking een succes worden.

En zo heeft deze ervaring toch me ook weer wat opgeleverd.
Een goed verhaal voor een blog :).