Zelf doen of uitbesteden

Vanaf dat ik klein was zit het ‘zelluf doen’ er al in. Met het klussen in mijn huis merk ik weer hoe leuk ik het vind als het me lukt om zelf iets te doen dat ik voorheen nog niet kon. Google is natuurlijk mijn beste vriend en heeft diverse klusvragen kunnen beantwoorden. Maar hoe deden we dat vroeger dan? Toen ik bijna 30 jaar geleden in mijn huis kwam wonen was er nog geen internet beschikbaar voor iedereen zoals het nu is. Dan kon je alleen in je omgeving advies vragen aan mensen waarvan je dacht dat die wel handig waren of vaklieden inhuren natuurlijk.

Zelluf Doen

Soms is er geen andere optie dan het zelf te doen, bijvoorbeeld als er niemand is die het voor je kan doen. Zo kon ik geen stukadoor vinden en ben ik daarom zelf aan de slag gegaan met het wegwerken van de elektriciteitskabels in mijn keuken. Het kan natuurlijk beter, maar ik ben niet ontevreden over het resultaat. Met wat extra schuurwerk ga ik het helemaal glad krijgen zodat je er niets meer van ziet!

Plan van aanpak

Ik heb niet echt een plan van aanpak gehad. Ik ben vooral organisch bezig. Al klussend kom ik op nieuwe ideeën en inzichten die ik dan uitvoer. Achteraf had het handiger geweest om eerst met de elektra aan de slag te gaan voordat ik ging behangen, maar ja dat is achteraf. Daar bedenk je dan ook wel weer een oplossing voor.

Uitbesteden

Bepaalde dingen doe ik niet zelf, zoals het aanleggen van extra elektra in mijn kantoorruimte. Maar goed, de handige elektricien heeft nog wel wat op te lossen nu de stroom steeds uitvalt en ik regelmatig in het donker zit. Voor de aansluiting van de boiler en waterleiding heb ik een loodgieter in de arm genomen en de vloerbedekking en raambekleding laat ik plaatsen door het bedrijf waar ik deze aangeschaft heb. Zo maak ik de keuze tussen zelf doen of uitbesteden.

Zorg uit handen geven

Het voordeel van het inschakelen van een professional is dat je kunt vertrouwen dat de werkzaamheden naar wens uitgevoerd worden De professional weet wat hij/zij doet. Deze kan je adviseren en bespaart je daarmee veel tijd en energie die je liever in andere werkzaamheden steekt.

Zelf je eigen website bouwen?

Ik kan hier de vergelijking trekken met een ondernemer die haar eigen website bouwt;

  • Je steekt er enorm veel tijd in om te leren hoe je een website bouwt
  • Je raakt regelmatig gefrustreerd als iets niet wil zoals je bedacht hebt
  • Je hebt geen vooropgezet plan waardoor waardoor je al een paar keer opnieuw bent begonnen
  • Je bent trots op wat jij zelf voor elkaar heeft gekregen
  • En soms denk je ik kan beter een professional inschakelen

Achteraf…

Inmiddels ben ik al maanden bezig met klussen. Het gaat langzaam maar we komen er wel (ooit). Ik neem er de tijd voor en vind het tot nu toe nog leuk om te doen.

Ben je zelf je eigen website aan het bouwen maar denkt je inmiddels; ‘Waar ben ik aan begonnen’?. Misschien ben je helemaal vastgelopen of kun je professioneel advies gebruiken. En denk je ga ik dit zelf doen of uitbesteden. Dan is het alsnog een goed idee om een professional in te schakelen, zodat je daarna zelf weer verder kunt. Ik help je graag.

Afbeelding van Stefan Korbion via Pixabay