Spam op je WordPress-website

Spammail

Dat je via mail spam binnen kunt krijgen, dat weten we allemaal wel. Van alle verzonden mail bestaat op dit moment zo’n 55 % uit spam. De meeste providers houden daarvan al heel veel tegen zodat je hier niet veel van merkt. Er zijn ook spamfilters die vrijwel alle spam tegenhouden.*

Spam op je WordPress-website

Zodra je een website hebt, zal je merken, dat deze spammers aantrekt. Het liefst storten ze je site vol met reacties op je (blog-)berichten. Deze reacties zijn meestal voorzien van links naar dubieuze sites. Maar ook kun je last van hebben dat contactformulieren vooral door spammers ingevuld worden. Het zijn over het algemeen spam-robots die dit geautomatiseerd doen.

Spamreacties op (blog)berichten

Uiteraard kun je op je site de instellingen van de reactie-mogelijkheden op geplaatste (blog-)berichten aanpassen. Sowieso stel je in dat reacties goedgekeurd moeten worden voordat deze geplaatst worden. Dat is eigenlijk al een standaard instelling. Het vervelende blijft dan dat de reacties nog wel beheerd moeten worden. Je ontvangt namelijk meldingen krijgt van deze geplaatste reacties. Als je niet oplet loopt je database hiermee vol.

AntiSpam

Standaard zal bij de installatie van WordPress de plug-in Akismet geïnstalleerd worden. De plug-in is van de makers van WordPress. Je zult worden gevraagd een API sleutel bij Akismet.com op te halen om hem te kunnen gebruiken zodra hij geactiveerd is. Deze sleutels zijn gratis voor persoonlijke blogs en niet commerciële sites; er zijn betaalde abonnementen beschikbaar voor bedrijfswebsites en andere commerciële sites.

Er zijn ook andere (gratis) antispam-plugins die ook doen waarvoor ze bedoeld zijn. Sinds enige tijd gebruik ik hiervoor vooral WordPress Zero Spam. Simpel te installeren en deze heeft zelf al standaardinstellingen die doen wat ze moeten doen.

Spam via contactformulieren

De meeste formulierenplug-ins hebben een optie om deze te beveiligen tegen spam met Google reCaptcha. Via Google reCaptcha maak je een domein aan en stelt deze in. Je krijgt dan 2 keys (sleutelcodes) die je invoert in de instellingen van de plug-in waarmee je formulier beveiligd wordt. Je hebt dan, afhankelijk van het soort formulier, de optie voor het toevoegen van een zichtbare of onzichtbare reCaptcha, waarmee spammers gesignaleerd en geblokkeerd worden.

En jij?

Heb jij last van spam op je WordPress-website? Op je blogberichten en/of je formulieren? Welke plug-ins gebruik jij om deze tegen te houden?

* Op de server van Zin In Webdesign is Qfilter beschikbaar, deze houdt vrijwel alle spammail tegen.

Afbeelding van 👀 Mabel Amber, who will one day via Pixabay