Hou je social media accounts veilig met 2-stapsverificatie

Zeer regelmatig zie ik het op Facebook voorbijkomen; een ‘vriend’ heeft mij samen met wel 48 anderen getagd in een bericht en deelt opeens vage berichten over het succes dat Jort Kelder of Matthijs van Nieuwkerk heeft met het handelen in Bitcoins. Ronkende teksten met daaronder nog een ogenschijnlijk persoonlijk bericht van de betreffende vriend.

Het is weer zover, weer een account gehackt. Gelukkig weet ik beter en zal ik nooit op zo’n link klikken, maar dat geldt niet voor iedereen. Standaard stuur ik dan even een persoonlijk berichtje met de tip om naast het wijzigen van het wachtwoord ook 2-stapsverificatie in te stellen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen.

Wat is 2-staps verificatie?

Tweestapsverificatie is een extra beveiliging voor online accounts. Dat betekent dat je na het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord, je op een tweede manier moet bevestigen dat jij bent wie je beweert te zijn. Vaak door een code in te voeren die je ontvangt via sms of mail.

Op deze pagina op de site veilig internetten vind je alle accounts waarvoor je dat in kunt stellen met daarbij een link naar de instructie:

 • Apple
 • Dropbox
 • Facebook
 • Google
 • Instagram
 • LinkedIn
 • Microsoft
 • Snapchat
 • TikTok
 • Twitter
 • WhatsApp
 • Yahoo

Ik heb dit zelf inmiddels, voor de meeste accounts die ik heb, al ingesteld.
Het kan altijd beter natuurlijk. Better safe than sorry!

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay