Het nut van de kleine lettertjes

Een saai onderwerp misschien, Algemene Voorwaarden, maar als je ze nodig hebt, is het wel fijn dat je ze hebt. Zo’n twee jaar geleden heb ik in de vernieuwingsslag in mijn webdesignbedrijf ook mijn algemene voorwaarden vernieuwd.

Knippen en plakken?

Toen ik 19 jaar geleden met mijn bedrijf begon had ik nog niet direct Algemene Voorwaarden. Na een aantal jaren heb ik deze zelf opgesteld op basis van wat ik online vond en wat paste bij mijn bedrijf.
Er word/werd veel gekopieerd en geplakt met Algemene Voorwaarden. Dat blijkt ook wel aangezien mijn pagina met Algemene Voorwaarden mijn meest gevonden pagina is via de zoekmachines. Ik vermoed dat dit vooral ‘collega’s’ zijn. Ik denk dat potentiele klanten daar niet als eerste naar zoeken.
Ooit ontdekte ik dat een ‘collega’ mijn Algemene Voorwaarden had gekopieerd maar was vergeten om mijn bedrijfsnaam weg te halen.

Je kunt knippen en plakken, maar heb je dan ook Algemene Voorwaarden waar je iets aan hebt?

Rechtsgeldigheid

Twee jaar geleden kon ik gebruik maken van de Algemene Voorwaarden die twee van mijn WOW-webdesigncollega’s opgesteld hadden. Omdat onze werkzaamheden vergelijkbaar zijn kon ik daarvan een groot deel overnemen als basis voor mijn eigen Algemene Voorwaarden. Deze voorwaarden waren ook al gecheckt door een jurist en dat geeft vertrouwen. Aangevuld met wat specifieke zaken voor mijn bedrijf heb ik nu Algemene Voorwaarden waar ik mee uit de voeten kan.

Het nut?

Onlangs had ik voor het eerst een situatie met een opdrachtgever waarbij ik kon teruggrijpen op deze voorwaarden, waarmee de stand van zaken direct voor beide partijen duidelijk was en er verder geen discussie hoefde te ontstaan. Dat bewijst dan wel direct het nut en de noodzaak van goede Algemene Voorwaarden.

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay