WordPress heeft sinds versie 5.2 de tool sitediagnose geïntegreerd in alle WordPress-websites. Hiermee checkt WordPress of onderdelen op de website verbetering nodig hebben. Op de dashboard staat direct een melding in beeld dat je hier aandacht aan moet besteden. Als je deze melding aanklikt worden de pagina sitediagnose geopend in de Dashboard.

Meldingen in Sitediagnose

Hier kun je vervolgens zien wat de meldingen zijn. Dit kunnen meldingen zijn over verouderde plug-ins of thema’s, maar ook wel over ongebruikte thema’s die verwijderd moeten worden. Dit zijn zaken die je vaak zelf (met beleid) uit kunt voeren.

Soms zijn het ook meldingen die betrekking hebben op de instellingen van de server waar de site staat, zoals een verouderde versie van PHP (programmeertaal) of MySql (database). Soms is dit gecombineerd met meldingen over ontbrekende tools op de server. Dit zijn problemen die de provider op kan lossen. Sommige zaken kan de websitebeheerder zelf doen op de controlpanel van de betreffende domein, afhankelijk van de meldingen.

Zijn er meldingen die niet direct herleidbaar zijn naar een probleem, vraag dan je webbouwer om mee te kijken en dit zo mogelijk op te lossen. Niet alle meldingen zijn direct een groot probleem voor het functioneren van je website, maar het liefst wil je toch een groen vinkje zien bij sitediagnose.

Je site heeft een technisch probleem

Sinds WordPress 5.2 is er ook een ingebouwde functie die herkent wanneer een plug-in of thema een ‘fatale fout’ veroorzaakt op je site en die je op de hoogte stelt met een automatische e-mail.
In de mail staat duidelijk aangegeven om welke plug-in het gaat en waar de fout kan zitten. Ook hierbij is het vaak niet direct zo dat de site niet meer werkt. Maar de aanwijzingen zijn behulpzaam om eventuele problemen op te kunnen lossen.

Onderhoud

Dat het belangrijk is je website up-to-date te houden mag ondertussen wel als vanzelfsprekend gezien worden. Wil je hier liever niet mee bezig zijn dan is uitbesteden natuurlijk een optie. Het checken van de sitediagnose maakt deel uit van het onderhoudsabonnement van Zin In Webdesign.

Meer weten?

Ben je meer technisch onderlegd, dan kun je ook onderstaande pagina checken voor tips over verschillende mogelijke meldingen die je tegen kunt komen in de sitediagnose.

https://lamper-design.nl/sitediagnose-wordpress-gratis-site-health-check/

Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay