Stel (die offerte) niet uit tot morgen… als je die ook vandaag nog kan doen!

Op dit moment verkeer ik in de gelukkige omstandigheid dat ik regelmatig offertes mag maken voor bestaande en nieuwe opdrachtgevers. Ik maak altijd uitgebreide offertes met een omschrijvend verhaal, een functionaliteiten-overzicht en een bijbehorende aanbod.

Tot voor kort was er altijd een reden om het maken van offertes uit te stellen tot een later moment. Het kostte me heel veel tijd en dat terwijl ik ook zo druk ben met andere werkzaamheden. Ondertussen bleef dat stemmetje in mijn achterhoofd dan zeuren dat ik die offerte nog moest maken. Zo’n kikker die je niet doorgeslikt krijgt! Uiteraard maakte ik daarmee ook geen goede indruk op de klant, die zo graag van mijn diensten gebruik wilde maken. Een goede reden om dat nu voor eens en voor altijd goed aan te pakken.

Zoals ik een aantal jaren geleden heel veel moeite had om me te zetten aan het maken en sturen facturen, heb ik dat ook heel lang gehad met het maken van offertes. Voor het maken van mijn facturen was het de oplossing om over te stappen op een fijn boekhoudpakket die het heel simpel maakt om facturen te maken en me veel overzicht gaf waardoor ik me nu fluitend van deze taak kwijt.

Voor het maken van offertes heb ik onlangs een opzet gemaakt waarbij ik een aantal masterbestanden heb gemaakt waarin diverse veel gebruikte onderdelen zaken staan; een masterbestand voor een functionaliteiten-overzicht, een masterbestand voor het aanbod en een master voor de omschrijving van de opdracht. Logisch misschien…

Inmiddels heb ik een paar offertes gemaakt met deze opzet. De masterbestanden blijf ik ondertussen aanvullen en verbeteren. Het is een geheel geworden dat naadloos op elkaar aansluit. Nu is het de zaak om gedisciplineerd te blijven en de masterbestanden actueel te blijven houden.

Afgelopen week had ik een gesprek via ZOOM met een nieuwe potentiele opdrachtgever. Aan het einde van het gesprek beloofde ik haar dat ik haar voor het einde van de week (na 2 dagen) de offerte zou sturen. Het maken van de offerte kostte wel tijd, maar veel minder dan voorheen. Niets geen uitstel meer, maar genieten van de overzichtelijke aanpak waardoor ik een mooie passende offerte kon afleveren waar ik zelf blij van werd.

Afbeelding van Couleur via Pixabay