Simpel instructiefilmpjes maken met Screencast-O-Matic / ScreenPal

Regelmatig krijg ik van webdesignklanten vragen over hoe iets werkt in hun WordPress-site, daar kan ik dan een hele mail aan wijden, maar ik kan ook instructiefilmpjes maken. Veel sneller en effectiever.

Onbegrip en frustratie

Instructie via de mail stuitte vaak op onbegrip en frustratie bij de klant. Veel heen-en-weer gemail ter verduidelijking maakt dat er niet helderder op hoe ze iets aan moesten pakken op hun website. Handleidingen met ingevoegde screenshots gaven wel soelaas, maar zijn ook zeer bewerkelijk om te maken als je gaat voor maatwerk. Daarom ben ik sinds kort overgestapt op het maken van instructiefilmpjes met Screencast-O-Matic.

Instructiefilmpjes i.p.v. handleiding

Deze tool gebruik ik om praktische zaken duidelijk uit te kunnen leggen, maar ook ter vervanging van de handleidingen voor het beheer van WordPress-sites die ik tot nu toe voor klanten maakte. De gemaakte filmpjes kan ik uploaden naar mijn Dropbox-account en de link naar het filmpje deel ik met mijn klant zodat hij deze kan bekijken en uitvoeren wat nodig is. Met als resultaat tevreden klanten.

Screencast-O-Matic / ScreenPal

Screencast-O-Matic kun je gratis downloaden, maar voor een klein bedrag per jaar krijg je extra opties zoals het uploaden naar Dropbox. Eenvoudig in gebruik, dus zeer snel toe te passen voor wat je nodig hebt. Je maakt opnames van wat jij op het beeldscherm laat zien. Met aansluiting van een microfoon ondersteun je dit gelijk met jouw mondelinge instructie. De gemaakte filmpjes blijven beschikbaar voor de klant die hiermee een archief krijgt van instructies waarop hij terug kan grijpen wanneer dit nodig is.

Screencast-O-Matic heeft haar naam in 2023 veranderd naar ScreenPal.

Ondertiteling

Voor veel mensen is het prettig als video’s ondertiteld zijn. ScreencastPal heeft de optie om gesproken tekst om te zetten naar ondertitels. Dat is uiteraard niet feilloos, zeker als je niet duidelijk articuleert, maar je kunt de teksten daarna bewerken tot ze kloppend zijn. Een mooie bruikbare optie.

https://screencast-o-matic.com / https://screenpal.com/