PHP-versie verhogen met beleid!

Onlangs ben ik met alle ruim 100 domeinen die ik onder mijn beheer heb, overgegaan naar een nieuwe server. Daarmee heb ik ook de beschikking gekregen over PHP 7.0. Vervolgens heb ik een flink aantal sites inmiddels zonder problemen gewijzigd naar PHP 7.0. Wat is PHP? Hypertext Preprocessor is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren.

Sommige WordPress-sites en een enkele Joomla-site zijn inmiddels al op leeftijd en werkten tot nu toe zonder problemen met de lagere versies van PHP. Of dat dan ook nog goed gaat met een hogere versie is dan even spannend. Sinds kort echter veroorzaken sommige sites die nog draaien op PHP 5 veiligheidsmeldingen. Op WordPress-sites kunnen bijvoorbeeld geen pdf-bestanden worden geupload en op Joomla-sites krijgen mensen een veiligheidsmelding als men iets probeert te downloaden.

Versie PHP verhogen

Hoog tijd om de gebruikte PHP-versie om te zetten naar een hogere versie. Inmiddels is PHP 7.0 beschikbaar en ben ik instellingen van diverse sites aan het aanpassen.
Waar ik tot nu toe tegenaan gelopen ben is dat sommige sites maar een deel van de WordPress-theme laten zien maar niet de inhoud. De theme is dus niet geschikt voor PHP 7. Terugzetten naar een iets lagere versie lost dat voorlopig op tot de theme aangepast is of vernieuwd. En bij een oude Joomla-site krijg ik, bij verhoging van de PHP-versie, de melding dat Zend Optimizer geïnstalleerd moet worden. Dat vraagt dus een actie van de provider.

Met beleid verhogen dus, goed checken dat de site nog werkt in de hogere versie. In principe kun je altijd weer terug, maar uiteindelijk is het veiliger om naar de hogere versie te gaan. Versie PHP 7.1.1 is inmiddels ook beschikbaar, maar kan ook problemen geven omdat plugins hiervoor nog niet geschikt zijn. Dus het is nuttig om daar ook nog even voorzichtig mee te zijn.