Vanmorgen wandelde ik langs een bouwplaats waar in korte tijd een huis gerealiseerd wordt. Inmiddels zijn de bouwers bezig met het plaatsen van het dak. Hierbij maken ze gebruik van allerlei geprefabriceerde delen (prefab) waardoor het bouwproces razendsnel gaat. Op de grond liggen complete blokken, inclusief isolatie, te wachten om met een kraan naar het dak verplaatst te worden. Op het dak koppelen de bouwvakkers deze delen aan elkaar tot een compleet dak.

Websitebuilders

Het deed me direct denken aan de bouwpakketten (builders) die gebruikt worden voor het bouwen van websites. Deze builders hebben een gereedschapskist waarin kant en klare blokken zitten die je plaatst waar je deze hebben wilt. Daarmee bepaal je de vormgeving en functionaliteit van de website. Uiteindelijk ben je nog wel even bezig om alles te finetunen, maar je heb al wel gelijk een stevige basis.

WordPress heeft zelf Gutenberg ontwikkeld, daarnaast zijn er allerlei pakketten waarmee je aan de slag kunt om een website op te bouwen. Divi en Avada, vaak gecombineerd met Elementor-builder, zijn hele bekende. Het nadeel van deze pakketten is dat ze zodanige code genereren waardoor het overstappen naar een andere theme-builder lastig wordt.

Voorheen maakte je een template die je, met allerlei code, inrichtte zoals je het hebben wilde. Hierdoor waren alle pagina’s hetzelfde qua opbouw tenzij je meerdere templates maakte. Nu kun je veel meer per pagina bepalen. We gaan steeds meer toe naar Full Site Editing.

Blocksy en Stackable

Jarenlang heb ik websites gebouwd gebaseerd op Genesis Framework. Sinds vorig jaar ben ik samen met een paar collega’s overgestapt op Blocksy (i.c.m. Stackable). Dit thema heeft een stevige leercurve, maar met een uitgebreide gereedschapskist. Zo uitgebreid, dat ik het ontwerpproces nu al direct in de builder kan uitvoeren. Je kunt namelijk direct het resultaat bekijken van wat je doet. Het scheelt tijd om niet meer een plat ontwerp uit een ontwerpprogramma om te hoeven zetten en geeft ruimte om te spelen met allerlei elementen waarmee het ontwerp direct tot leven komt.

Altijd blijven leren

Als websitebouwer blijf je altijd leren. Soms sta je op een kruispunt, waarbij je beslist welke kant je vanaf dat moment op wilt. Dit vraagt investeren in nieuwe kennis, ervaring opdoen en vooral durven en doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *