Infodetox*

De laatste tijd heb ik steeds meer behoefte om me voor allerlei informatieprikkels af te sluiten en daarmee meer rust te creëren. Ik wil onder andere af van het doelloos checken van nieuwsapps om maar niets te missen. Ik word niet erg blij van het continu tot me nemen van alle narigheid in de wereld. Ik word ook niet blij van nieuws dat me niet interesseert maar wel mijn aandacht opzuigt. Al die berichten over voetbal of het liefdesleven van zogenaamde BN’ers kunnen me gestolen worden. Om mezelf te behoeden van het steeds weer checken van nieuwsapps, heb ik nu.nl al eerder verwijderd. Onlangs heb ik de AD-app ook gewist. Een fijne bijkomstigheid bij het wissen van de AD-app is dat ik nu weer ‘gewoon’ de (digitale) krant kan lezen zonder het idee te hebben dat ik alles allang voorbij heb zien komen.

‘Social Media’-minderen

Ik heb al heel lang geen social media-apps meer op mijn telefoon of Ipad. Ik gebruik social media selectief; vooral om mijn blogs te delen. Twitter heb ik opgezegd en alleen op Mastodon ben ik persoonlijk actief. Het is daar vriendelijker en rustiger omdat er niet, op basis van wat men van je weet, van alles voorgeschoteld of niet getoond wordt.

Selectief Tv-kijken

Nu nog het consumeren van tv-programma’s minderen. Ik vind sommige dingen interessant om te zien, maar heel veel niet. Hoe blij word ik ervan om het 8 uur journaal te bekijken? Het zijn van die gewoontes die je hebt, maar als ik denk aan wat het me oplevert, dan is dat zeer weinig. Dus mijn voornemen is om selectiever te gaan kijken en als er niets interessant op de buis is, om de kijkkast dan gewoon uit te zetten. Misschien ga ik dan zelf weer toekomen aan het lezen van boeken?

Boeken lezen

Als kind was ik een fervent lezer, maar dat is lang geleden. Onlangs de online bibliotheek weer eens ingedoken en voorzichtig weer aan het lezen geslagen. Het moet weer in mijn systeem komen, maar het bevalt me beter dan het checken van nieuwsapps.

Podcasts luisteren

Ik ben een trouw luisteraar van de podcast van Maarten van Rossem. De oude mopperkont kan zo lekker uit zijn slof schieten soms. Daarbij is zijn bromstem zeer geschikt om mee in slaap te vallen.

Welke keuzes maak jij om gezond om te gaan met de informatieoverload?

*De titel van deze blog verwijst naar het boek van Karen Visser van New Broom ‘Infodetox – filter de wereld voor meer overzicht’.

“We verzuipen in informatie: of het nu digitaal is of niet, er komt meer binnen dan we kunnen verstouwen. Ik beschrijf onder meer de grote rol van de digitale technologie in dit proces, de negatieve effecten van de grote hoeveelheid informatie op ons leven en de noodzaak van een infodetox. Dit boek geeft antwoord op vragen als: Hoe schep je orde in de chaos? En hoe doseer je die overvloed aan informatie?”

Afbeelding van congerdesign via Pixabay