Over openstaan voor nieuwe ontmoetingen…

Sinds vorig jaar zijn we logeeradres voor Stichting ‘Vrienden op de Fiets‘ *. De kinderen zijn uitgevlogen en daarmee kregen we ruimte om ook een logeerplek aan te gaan bieden. Aangezien we beiden als zzp’er vanuit huis werken is dit ook goed in te passen in ons leven. Tijdens mijn vele meerdaagse fietstochten heb ik zelf regelmatig gebruik gemaakt van het logeeraanbod van Vrienden op de Fiets. Het is altijd weer een verrassing waar en bij wie je terechtkomt. Het hoeft allemaal niet zo luxe te zijn. Je bent sowieso al blij met een douche, een goed bed en een ontbijtje.

Vertrouwen

Om er gebruik van te maken en om jezelf aan te bieden als logeeradres maakt dat je wel even over een bepaalde schroom heen moet stappen. Je bent toch in andermans huis, in de priv√©sfeer. Andersom geldt natuurlijk ook dat je, als je vreemden bij je laat logeren, vertrouwen moet hebben in mensen. Nu zal niet iedereen dit zomaar aanbieden, maar we kenden de Stichting al via onze (schoon)moeder die zo’n 35 jaar logeeradres is geweest. Zij was een voorbeeld van iemand met een onmetelijk groot vertrouwen in mensen. Als zij niet thuis was, bij aankomst van de logees, dan konden de logees de sleutel in een washandje bij de achterdeur vinden.

Geen toeters en bellen

Een van onze eerste logees begon over het ontbreken van haakjes en dat het zo handig zou zijn om een tafeltje te hebben op de kamer. (A la het MAX-programma Bed&Breakfast) Die had het niet helemaal begrepen. We bieden een simpel bed en ontbijt zonder toeters en bellen. Natuurlijk is het leuk om de logees in de watten te leggen, maar het moet wel binnen de perken blijven. De logees betalen ook maar een bescheiden vergoeding voor het verblijf.

Mooie ontmoetingen

Tot nu toe hebben we al een aantal logees mogen ontvangen en dit levert interessante verhalen en mooie ontmoetingen op. Je leert in korte tijd iemand kennen die je normaal gesproken nooit had ontmoet. Als het zo uitkomt kan men ook mee-eten en vooral mensen die alleen op pad zijn maken hier graag gebruik van. Tijdens zo’n gezamenlijke maaltijd komt er natuurlijk ook van alles op tafel en worden gesprekken vaak ook heel persoonlijk. Ieder gesprek geeft ook weer stof tot nadenken over je eigen leven en hoe je zelf zaken aanpakt.

Nieuwe opdrachtgevers

De vriend op de fiets levert over het algemeen een eenmalig contact op, alhoewel de meesten zeggen graag nog eens terug te komen. Je investeert hiermee niet in een lange relatie zoals je wel doet met nieuwe opdrachtgevers.

Iedere nieuwe opdrachtgever is ook iemand die je in korte tijd leert kennen. Ja maakt een inschatting van de persoon die je tegenover je hebt. Je leert de bedrijfstak kennen waarin deze opdrachtgever werkzaam in is. Je bouwt aan een wederzijds vertrouwen als basis van de toekomstige samenwerking.