Heitje voor een karweitje

Vanaf mijn werkplek zie ik vanuit mijn ooghoek twee figuren aankomen via het pad naar de voordeur. Daar gaat de bel al. Twee jonge meiden voor de deur met de vraag of ik een heitje voor een karweitje heb. Daar zeg ik geen ‘nee’ tegen. Jong ondernemerschap moet je naar mijn mening altijd stimuleren!

Ondernemerschap stimuleren

Afgelopen week heb ik ook al een karweitje voor twee andere meisjes mogen bedenken, dus de bak met glas is inmiddels geleegd. Maar met de stormen van afgelopen tijd is er volop zwerfafval in de tuin gewaaid, dus daar mogen zij mee aan de slag. Gewapend met tuinhandschoenen en verzamelbakken gaan beide dames met veel enthousiasme aan het werk om de rommel te verwijderen. Er komt een hoop gekwebbel en gelach vanuit de tuin; wel afleidend maar ook inspirerend.

De verwachtingen overtreffen

Al snel komen ze vragen om een bezem omdat ze ook gelijk de boel willen aanvegen. Na een kwartiertje staan ze weer voor de deur, met de handschoenen en de bezem… en lege verzamelbakken. Ze hebben ook onkruid verwijderd en bovendien hebben ze zelfs het afval gesorteerd en alvast in de betreffende containers gedaan.

Ik complimenteer hen met hun ondernemerschap en vertel hoe goed het is om de verwachtingen van de klant te overtreffen. Dat is iets dat ik zelf immmers ook probeer te doen voor mijn klanten.

Een heitje*

Een heitje is officieel een kwartje. Maar ik geef beiden een welverdiende euro. Terwijl ze het pad weer aflopen hoor ik ze tegen elkaar zeggen… ‘En nu gaan we iets lekkers kopen’.

De voorjaarsvakantie is net begonnen dus wellicht dat er nog meer ‘jonge ondernemers’ langs gaan komen. Ik zal dus alvast nog wat karweitjes voor hen bedenken.

*Een heitje is een verkorting van heitbas (‘vijf stuivers’). Een heitje was dus een kwartje. ‘Een heitje voor een karweitje‘ was oorspronkelijk een slagzin voor een actie in de jaren vijftig waarbij padvinders allerlei klusjes deden om geld in te zamelen. Dankzij deze slagzin raakte heitje algemeen bekend.” (bron Onze Taal)