Met familie moet je wandelen, niet handelen

Onlangs besloot een trouwe opdrachtgeefster, uit kostenbesparing, de hosting en onderhoud van haar website bij haar zoon onder te brengen en de samenwerking met mij op te zeggen. In haar mailwisseling met mij hield ze echter wel een achterdeurtje open voor het geval het niet goed zou gaan, want “met familie moet je wandelen, niet handelen”.

Handige broer, neef of zoon

Dit is een uitzonderlijke situatie. Vaker krijg ik juist het verzoek van vrouwelijke ondernemers om hosting en onderhoud van hun website over te nemen. Een broer, neef of zoon heeft ooit aangeboden om een website te bouwen. Dit familielid was handig met computers en had weleens eerder een website gemaakt.

Andere prioriteiten

Als de website er eenmaal een tijdje staat blijkt het familielid andere werkzaamheden en prioriteiten te hebben gekregen. Vragen over gewenste aanpassingen aan de site blijven lang liggen of worden helemaal niet meer uitgevoerd. Dat is vervelend, want je wilt de relatie met je familie goed houden, maar je wilt ook graag een goed werkende website. Dan is het verstandige keuze om over te stappen naar een professionele webbouwer en met je familieleden weer lekker te gaan wandelen.

Mijn eigen ervaring

Ik maak zelf ook weleens websites voor familieleden, maar dan is de insteek puur zakelijk. Ik behandel het familielid even goed als ik een reguliere klant zou behandelen. Het familielid betaalt evenveel voor mijn werk, dus geen familiekorting of iets dergelijks. Zoals voor alle klanten geldt, je wilt door mij een professionele website laten maken en mag daarom dezelfde inzet verwachten.

En jij…

Handel en wandel jij met je familieleden?

Afbeelding van silviarita via Pixabay

2 reacties

  1. Inderdaad is het meestal andersom… maar ook ik kan regelmatig weer terug inspringen omdat iemand de website toch maar bij (klein)zoon/dochter, neef/nicht of wat dan ook wilde onderbrengen en daar toch niet de service kreeg die ze van mij gewend waren. En dan kun je meestal eerst weer starten met puinruimen. Ik doe voor 2 familieleden de website. Eentje met echt puur zakelijke afspraak, en daar gaat ook een factuur met vol tarief naar toe. Openheid is belangrijk en vooral ook duidelijkheid. Gaat het om familie.. maak dan duidelijke afspraken, wees open als je voor de ene familietarief rekent en voor de ander niet. Bij ons werkt het.. maar het kan ook scheve gezichten geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *