Pssst… domeinnaam kopen?

Tien jaar geleden startte ik een tweede bedrijf, naast mijn webdesignbureau, onder de naam van Zin In Ondernemen. Helaas was de domeinnaam www.zininondernemen.nl niet meer beschikbaar, dus registreerde ik de .com -versie. Dat was prima op dat moment, maar toen mijn onderneming groeide kreeg ik toch wel interesse om ook de .nl-domeinnaam te kunnen registreren. Mensen hadden de neiging om een mail te sturen naar het mailadres met .nl i.p.v. .com waardoor de mail natuurlijk niet aankwam.

Domeinenboer

De domeinnaam werd te koop aangeboden door een commerciële domeinenboer, om het maar eens oneerbiedig te zeggen. Domeinenboeren kopen opgezegde domeinnamen op en hun businessmodel is dus handelen in domeinnamen. Daar heb ik geïnformeerd wat ze voor de domeinnaam wilden hebben. Het bedrag dat ze er voor durfden te vragen vond ik zo absurd hoog dat ik dat gelijk afgewezen heb. Dat was het mij niet waard. Later nog eens een tegenaanbod gedaan, maar daar gingen ze niet op in. Inmiddels is het 10 jaar later en hebben ze de domeinnaam nog steeds te koop staan en heb ik er inmiddels geen belangstelling meer voor.

Een Russische site op jouw oude domeinnaam?

Een opdrachtgever van mij die i.v.m. het stoppen met zijn bedrijf alvast de domeinnaam opzegde, ontdekte na een tijdje dat deze opgekocht was door een Russisch bedrijf dat daar een website op gezet had. Echt zinnig lijkt dit niet, maar men trekt daarmee wellicht verdwaalde bezoekers? Op het moment dat je je domeinnaam opgezegd hebt, kun je daar helaas niets meer aan doen.
Het is daarom goed om na te denken over wat je doet met je domeinnamen. Weet je zeker dat je er niets meer mee gaat doen nu of in de verre toekomst. Is het geen probleem als een ander bedrijf iets met jouw domeinnaam gaat doen? Zorg dat je geen spijt krijgt van de opzegging van jouw domeinnaam.

Domeinnaam verkopen

Nu werd ik onlangs zelf benaderd door een bedrijf dat had gezien (via SIDN) dat ik een domeinnaam onder beheer heb waar zij belangstelling voor hadden. Ik wilde deze best overdoen, maar moest toch wel even nadenken wat je daarvoor vraagt. Het is natuurlijk wat ‘de gek ‘ er voor geeft, maar ik vond het niet nodig om een astronomisch bedrag in rekening te brengen. Voor de kopende partij was het ook de wens om deze domeinnaam toe te voegen om verwarring bij de websitebezoekers te voorkomen. We waren het er dus gauw over eens. Ik blij en zij ook blij.

En jij…

Heb jij ooit een of meerdere domeinnamen geregistreerd voor ‘je weet maar nooit’. Twijfel je soms of je deze weg zou moeten doen? Heb jij ooit weleens voor een hoog bedrag een domeinnaam overgenomen? Of heb je zelf weleens een domeinnaam verkocht. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met domeinnamen.

Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay