Loon naar werken…

Een minimum uurtarief voor zzp’ers, dat was onlangs in het nieuws. Nu identificeer ik me niet direct met de zzp’ers die men daarmee voor ogen heeft; de pakketbezorgers en andere schijnzelfstandigen. Als zzp’er bepaal ik immers zelf het tarief waarvoor ik werk. Daar waar ik uurtje-factuurtje werk zoals voor uit te voeren beheerwerkzaamheden is mijn uurtarief bekend. Voor webdesignopdrachten maak ik echter offertes voor de potentiele opdrachtgever. Het risico van het werken op basis van offertes is dat je te weinig offreert voor het werk dat gedaan moet worden en dan uiteindelijk voor een laag gemiddeld uurtarief aan het werk bent.

Afgelopen periode heb ik een aantal webdesign-projecten gehad die lang doorliepen, opdrachten die me ook veel meer tijd kostten dan ik begroot had. Sommige uren kun je dan, in overleg met opdrachtgever, alsnog in rekening brengen maar andere uren niet, De opdrachtgever houdt ook rekening met een beschikbaar budget op basis van de door jou gemaakte offerte. Omdat ik goed werk wil leveren ga ik door met de uitvoering van de opdracht en werk naar een afronding toe. Ik probeer dan maar niet aan al die extra uren te denken. Als je te laag offreert dan kun je jezelf dus flink in de vingers snijden. Het blijft een leerproces om te zorgen dat je niet te kort komt aan de offertes die je maakt. Iedere keer neem ik me voor dat ik zal zorgen dat het me niet meer overkomt, maar tevergeefs. Vooral opdrachten met veel extra functionaliteiten en samenwerking met meerdere partijen hebben de neiging om uit de hand te lopen qua uren.

Omdat het me soms frustreerde was het heel nuttig om het inzichtelijk te maken. Van een groot aantal opdrachten heb ik onlangs op een rijtje gezet hoeveel uren ik eraan heb besteedt, wat ik geoffreerd had en wat uiteindelijk mijn gemiddelde uurtarief was. En daarbij ook wat de waarde van de site zou zijn als al mijn uren betaald zouden zijn. Een goede wake-up call om bij het maken van nieuwe offertes een reële inschatting te maken.

Natuurlijk heeft iedere website wel iets waar ik ook weer van leer en wat ik weer kan gebruiken voor een volgende opdracht. Zelfs na 19 jaar websites bouwen blijf ik nieuwe dingen leren, zoals onder andere het maken van realistische offertes.

En jij…

Werk jij uurtje-factuurtje of op basis van offertes? En lukt het jou om binnen de gestelde uren van je offerte te blijven? En hoe doe jij dat dan?

Afbeelding van Aline Dassel via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *