Mijn 10 meest favoriete WordPress plug-ins 2022

Als websitebouwer heb ik een aantal favoriete WordPress plug-ins die ik bijna standaard inzet op de websites die ik bouw of onder beheer heb. Plug-ins zijn onderdelen (een soort bouwstenen) die je kunt installeren op een WordPress-website waarmee je extra functionaliteit toevoegt.

Dit zijn de 10 plug-ins die ik op dit moment het meest inzet. Sommige plug-ins zijn gratis, voor andere moet je betalen. De gratis plug-ins hebben vaak ook een betaalde pro-versie. Vaak heb je deze pas nodig als je wat meer wilt dan wat de gratis versie biedt.

1. BackWPUp

Met BackWPUp stel ik op alle sites het maken van back-ups in. Dat doe ik apart voor databases en bestanden. De backups worden op een externe locatie opgeslagen en volgens schema uitgevoerd. Handig als er iets misgaat met een website en je een eerdere versie terug wilt zetten. Ook gebruik ik het regelmatig voor het verhuizen van websites.

2. Google Site Kit

Met de plug-in Google Site Kit kun je eenvoudig, via het Dashboard van de WordPress-site, een Google Analytisch account aanmaken en alle diensten van Google (zoals o.a. Search Console) aan de website koppelen. Als beheerder heb je via het dashboard van de website al direct een globale indruk van het bezoek aan je website.

3. Gravity Forms*

Met Gravity Forms maak ik formulieren voor websites; contactformulieren, aanmeldformulieren etc. Voor Gravity Forms zijn oneindig veel extra add-ons (extra toevoegingen) beschikbaar. Zo is het ook mogelijk om bestelformulieren te maken met een betaaloptie via Ideal. Dat is handig als je een beperkt aantal producten wilt verkopen waarvoor een complete webwinkel over de top is.

4. SmashBalloon Facebook Feed*

Als je actief je facebook-pagina vult met berichten en minder actief bent op je website zelf, dan is het gebruik van Smashballoon Facebook Feed een goede optie om actualiteit aan je website toe te voegen.
De berichten en afbeeldingen die je op Facebook plaatst komen automatisch op de pagina terecht waarop je deze Facebook Feed instelt.

5. Ultimate Member

Voor websites voor verenigingen die voor hun leden een eigen inlog willen hebben op de website gebruik ik Ultimate Member. Via deze plug-in kan men zich aanmelden als lid en gelijk een eigen profielpagina aanmaken. Op profielpagina’s kan per onderdeel ingesteld worden wat openbaar is. Er kunnen ledenlijsten ingesteld worden, pagina’s en menu-items kunnen speciaal voor leden beschikbaar gesteld worden. Dit kan dan weer gekoppeld worden aan het aanmelden voor activiteiten van de vereniging. Beheerders kunnen leden toelaten en ook weer verwijderen. Er zijn extra add-ons* beschikbaar voor een koppeling met bijvoorbeeld MailChimp

6. Strong Testimonials

Met de plug-in Strong Testimonials kun je een review-optie aan de site toevoegen. De reviews of testimonials kun je in categorie├źn onderverdelen en je hebt de mogelijkheid om deze op allerlei manieren te tonen op je website. Je kunt deze zelf toevoegen, maar je kunt ook een formulier toevoegen waarmee men de mogelijkheid heeft om een review toe te voegen. Deze kun je zelf beoordelen voordat deze ook daadwerkelijk geplaatst wordt.

7. WordFence

Mijn sites beveilig ik met WordFence. Deze plug-in scant de site op onregelmatigheden en geeft een melding als actie nodig is. Ook biedt de plug-in de optie om een Firewall in te stellen waarmee aanvallen tegengehouden worden. WordFence geeft ook aan als bepaalde plug-ins niet meer onderhouden worden door de makers of als onbevoegden proberen in te loggen op je site.

8. WordPress Zero Spam

Ik heb meerdere anti-spamplug-ins geprobeerd. Op dit moment zet ik de plug-in WordPress Zero Spam regelmatig in om spam via de website tegen te houden die via de reactie-optie bij berichten of via formulieren binnen kan komen. Maar spam tegenhouden blijft wel vechten tegen de bierkaai omdat ze steeds weer nieuwe manieren vinden om dit te doen.

9. WPML*

Met WPML maak ik sites meertalig. Het is een plug-in met actieve ontwikkelaars waardoor deze steeds gebruiksvriendelijker wordt. Het meertalig maken van sites kan nogal bewerkelijk zijn, maar met deze plug-in loopt dit als een zonnetje.

10. Yoast SEO

Met de Yoast SEO-plug-in kun je een site zoekmachinevriendelijk maken. De plug-in geeft aanwijzingen wat je kunt verbeteren aan de opbouw en teksten op je pagina’s om zo hoger te scoren in Google. Het is is even werk om dit in te stellen voor al je pagina’s maar het levert wel veel op.

*betaalde plug-ins

Tot slot

Dit zijn mijn favoriete WordPress plug-ins op dit moment. Iedere webbouwer heeft zo zijn of haar eigen voorkeur, dus dan zal het voor hen een heel ander lijstje zijn. Mijn ervaring is wel, dat als ik het beheer van een website overneem, dat ik bepaalde plug-ins dan bijna altijd op die site aantref. Ik ben wel benieuwd welke plug-ins jij op jouw site gebruikt en waarom.