Hoe is het nu… Netwerken in Coronatijd

Ik ben als zzp-er lid van zes verschillende netwerken. Afgelopen jaar was het allemaal anders dan anders. De live-netwerkbijeenkomsten vervielen bijna allemaal. Alleen tijdens de versoepeling tussen juni en half oktober werd nog wel een enkele bijeenkomst georganiseerd. Ieder netwerk ging anders om met de situatie. Enkele netwerken organiseerden alleen iets als we elkaar live coronaproof konden ontmoeten. Als dan de regels veranderden dan ging de bijeenkomst uiteindelijk toch niet door.

Van offline naar online netwerken

Meerdere netwerken gingen over op online netwerkbijeenkomsten via ZOOM of Microsoft Teams. Met wisselend succes. De animo van leden om deel te nemen aan online vrijdagmiddagborrels en andere online activiteiten was vaak zeer beperkt waardoor soms vooral leden van bestuur en commissies deelnamen. Een online bijeenkomst in een seminar-achtige setting was dan ook nog een optie, dat werkt alleen als je ook echt interesse hebt voor het onderwerp. Maar netwerken gaat vaak vooral om het ontmoeten van collega-ondernemers en elkaar inspireren.

Initiatieven en alternatieven

Andere netwerken zochten een andere vorm om toch verbinding te blijven houden met de leden. Dat leidde soms tot nieuwe opties die ook na deze crisis interessant genoeg zijn om te behouden, zoals het wandelontbijt van Ronald Mac Donald’s Business Breakfast.

Vrouwennetwerk Rijnstreek, waar ik al jaren lid van ben, is mijn enige netwerk dat alle bijeenkomsten door heeft laten gaan, online of live naar gelang de geldende regels. Met de uitgangspunten; ontmoeten, delen en inspireren zit het dus wel goed. De actieve programmacommissie heeft aan iedere bijeenkomst een zinvolle invulling weten te geven. Leden werden verrast met thuisbezorgde versnaperingen om te nuttigen tijdens de online bijeenkomst.

Een ander netwerk, Platform-Z, ontwikkelde in deze periode de Mastermindgroepen, waarbij kleine groepjes ZZP-ers met elkaar aan de slag gaan met een (online) sessie. Zo maak ik sindsdien deel uit van een Check-in groepje dat iedere maandagochtend de week start met een inspirerende online afstemming, kort maar krachtig. Daarnaast organiseerde dit netwerk een Zoom-jaarvergadering met pubquiz en bezorgde het bestuur bij de leden een boek van de spreker van dit jaar (geannuleerd event).

Het online netwerk Women on the Web is in deze periode zelfs actiever geworden dan daarvoor, soms een Zoom-sessie en vaak ook uitwisseling via de Whatsappgroep en de mailinglijst, waarmee we elkaar steunen en versterken.

Ik werd begin van dit jaar weer lid van de VOA, vereniging ondernemingen Alphen aan den Rijn. De EDBA in samenwerking met de VOA heeft ingezet op informatievoorziening en belangenbehartiging voor ondernemers in deze Coronacrisis. Het netwerken viel bij de VOA stil op enkele online seminars na en andere online initiatieven. Deelname van leden daaraan was zeer beperkt, zeker gezien het feit dat de VOA het grootste ondernemersnetwerk van Nederland is.

Lid blijven of niet…

De vraag is of na driekwart jaar Coronacrisis de binding met alle netwerken nog voldoende is om lid te blijven. Deze tijd van het jaar is sowieso een goed moment om te kijken waar je allemaal lid van bent en wat het je uiteindelijk oplevert; inspiratie, opdrachten of anderszins.

Hoe is dat met de netwerken waar jij lid van bent. Zijn deze actief gebleven afgelopen jaar, is de binding behouden of wacht je op betere tijden? Dat het moment daar is dat we elkaar weer volop kunnen ontmoeten tijdens live-netwerkbijeenkomsten?