Pas op voor domeinnaamoplichting

In de tv-uitzending van Avrotros Opgelicht?! van 13 oktober 2016 was er uitgebreid aandacht voor het onderwerp oplichting bij de registratie van domeinnamen. SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) werkte ook mee aan deze rapportage. Al eerder heb ik uitgezocht of en hoe je er weer vanaf kunt.

Uitzending Tros Opgelicht?! over oplichting met domeinnamen

Je bent nog niet zo lang geleden begonnen met je eigen bedrijf en hebt direct een website gelanceerd. Je hebt een domeinnaam gekozen en geregistreerd waardoor potentiële klanten direct weten wie jij bent en wat jij doet. Je richt je vooral op Nederlandse klanten, dus je hebt alleen de domeinnaam met de .nl-extensie genomen. Mocht je ooit internationaal aan de slag gaan, dan kan je altijd nog een .com-versie registeren. Een mooie droom, maar misschien iets voor de toekomst.

Dan word je ineens gebeld door een bedrijf dat zich bezighoudt met de controle op dubbele domeinnaamregistraties, of zoiets. Er schijnt een probleem te zijn. Geloof het of niet, er is een bedrijf dat heeft aangegeven een website te willen beginnen met dezelfde domeinnaam als jouw bedrijf, maar dan op de .com-extensie. Dat is slecht nieuws. Maar, gelukkig heeft de man die je aan de lijn hebt de oplossing ook meteen voor handen. Oef. Jij schijnt een ‘eerste registratierecht’ te hebben. Als jij aangeeft de .com-versie nu voor tien, misschien vijf jaar te willen claimen, kan dit direct geregeld worden. De kosten? Tien keer 39 euro, vooraf te betalen, exclusief BTW, uiteraard.

Geregeld krijgt Opgelicht?! meldingen over deze domeinnaamverkopers. Meestal melden zich mensen die uiteindelijk niet in zee zijn gegaan met deze verkopers en toen ontdekten dat de .com-versie nooit geclaimd werd door een ander bedrijf. Ook bedrijven die wel snel de .com-versie hebben laten registreren, melden zich. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat het een eenvoudige verkooptruc is en dat ze misschien vier of vijf keer te veel hebben betaald. De paniek die gecreëerd werd, bleek een schijn-urgentie. Goed voor de verkoop, maar pure misleiding.

Ook SIDN krijgt regelmatig meldingen over dit soort verkooptrucs. We hebben ondernemers hier eerder al wel voor gewaarschuwd, maar toch blijft het een probleem dat om de zoveel tijd weer de kop steekt. Om die reden hebben we dan ook van harte meegewerkt aan het item van Avrotros Opgelicht?! dat in de uitzending van 13 oktober aan bod kwam.

Bron: SIDN en Tros Opgelicht

N.B. Hoe kun je er weer vanaf?

Ook klanten van Zin In Webdesign worden regelmatig benaderd door dit soort verkopers. Wees gewaarschuwd.
Je kunt er volgens deze informatie wel vanaf. http://www.mkbservicedesk.nl/595/de-wet-bij-verkoop-afstand.htmBij telefonische verkoop heb je twee weken bedenktijd, en ze moeten je informeren over de mogelijkheid om te ontbinden anders wordt het 3 maanden. Stuur een (het beste is aangetekende) brief naar het bedrijf dat je deze domeinnamen verkocht heeft en betaal niet.

Welke bedrijven maken zich hier schuldig aan?

  • Trademark in Amsterdam