Ik werd benaderd door een vrouwelijke ondernemer die iemand zocht voor het technische beheer van haar WordPress-website. Ik neem dan de zorg op me voor het maken van regelmatige back-ups en het verwerken van de benodigde updates. Eventuele veiligheidsmeldingen komen ook bij mij binnen waardoor de klant zich daarover geen zorgen hoeft te maken. Vaak is er dan ook achterstallig onderhoud, maar dat was nu op het eerste oog niet het geval.
10GB
Tijdens onze kennismaking begreep ik dat haar hostingpakket onlangs vergroot moest worden naar 10GB. Dat verbaasde me, want een niet al te ingewikkelde site zoals de hare is meestal niet veel groter dan 500MB. Een groot verschil.
Back-ups
Ik kreeg toegang tot het dashboard van haar site en ontdekte daar een back-up-plug-in die 9,5GB aan serverruimte gebruikte. Er waren een paar back-ups zichtbaar in het dashboard, waarvan onduidelijk was of deze compleet waren. Na het verwijderen van de getoonde back-ups was de gebruikte ruimte al gelijk met 2GB afgenomen. Dat was alvast een begin.
FTP
Daarna via FTP de site benaderd om de mappen te onderzoeken. Daar trof ik back-upmappen aan van twee andere back-up-plug-ins, die niet meer in gebruik waren, maar blijkbaar wel mappen met bestanden achter hadden gelaten. Die heb ik gelijk verwijderd. Ook vond ik een map van de laatst gebruikte back-up-plug-in met daarin enorme bestanden. Na het verwijderen van deze bestanden bevat de site nog maar 800MB. De betreffende plug-in heb ik daarna gedeactiveerd en verwijderd.
Downsizen
Nu draait er een nieuwe schone back-up met WP Time Capsule. De klant kan binnenkort downsizen naar een kleiner hostingpakket. Het is ook beter voor het milieu als al deze data niet meer bewaard hoeven te worden op de server.
Hoe zwaar is jouw site?
Het is altijd goed om te kijken hoeveel ruimte jouw site inneemt op de server en of er bestanden op staan die je kunt verwijderen. Ook kan het zijn dat op jouw site grote bestanden zijn geüpload naar de mediabibliotheek. Misschien kun je die bestanden verkleinen of verwijderen. Maar altijd eerst een back-up maken natuurlijk.
Afbeelding van Fibrel Ojalá via Pixabay